0

В сяко пето школо ще бъде с нов директор наесен. Това показва справка на образователното министерство, изготвена за „Телеграф“. Обявени конкурси за смяна на ръководители има за 455 училища, става ясно от данните. Това са над 1/5 от всички над 2300 школа у нас. Причина за смяната на ръководството е пенсиониране на сегашните директори, напускане на образователната система или провеждането на конкурси при временно заемащи длъжността. Нови началници ще има и в 10 центъра за специална образователна подкрепа и три центъра за подкрепа на личностното развитие, става ясно още от данните. 38 от смените на ръководители ще се случат в Пловдив, а по 32 в София и Стара Загора.

Кандидатстване

Документите ще се подават до 8 август. Самите конкурси ще се провеждат по нови правила. Идеята за въвеждането им бе прокарана между разглеждането на текстовете за деполитизация на системата с промените в Закона за предучилищното и училищното образование. „До голяма степен повтаря правилата на предходните конкурси. Моята надежда и на съюза, който ръководя, е, че ще бъдат максимално обективни, прозрачни. Затова ролята на представителите на обществения съвет е ключова“, коментира пред „Телеграф“ председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов. Той изрази надежда, че новите училищни директори ще бъдат както най-добре подготвените, така и едно ново поколение ръководители, които имат по-различен поглед над системата. 

Изпит

По думите на Стаматов те не само трябва да познават добре нормативната уредба, но да имат и добра дигитална подготовка. Самият изпит ще се състои в две части. Първата ще е тест с 50 въпроса. От тях 40 са с три варианта на отговор, а правилният ще носи 0,5 точки. Ще има и 10 въпроса със свободен отговор, като всеки верен ще носи по 1 точка. Кандидатите ще трябва да се справят и с решаване на четири казуса, които са свързани със спецификата на институцията, която искат да ръководят. Втората част от изпита е защита на концепция за стратегическо управление на институцията за три години напред, която предварително е изпратил.