0

С офиянец ще поеме ръководството на Окръжната дирекция на полицията в Пловдив, стана ясно по време на брифинг на вътрешния министър Калин Стоянов.

Началник на полицията в града под тепетата става Георги Чергов, който е кадър на звено „Борба с организираната престъпност“. Той ще заеме поста на освободения Васил Костадинов, чиято оставка бе поискана от силовия министър след убийството на Митко от Цалапица.

„Считам, че понякога е по-добре да дойде човек отвън, да не е от самата областна дирекция, тъй като по този начин могат да се избегнат някои зависимости, които евентуално има тук. Затова именно в Областна дирекция Пловдив предпочетохме да дойде човек от София, с който съм работил дълго време в ГДБОП“, обоснова решението си Калин Стоянов.

„Изпълнен съм с воля и желание да изпълня задачите, поставени ми от политическото ръководство. Ще дам всичко от себе си! Надявам се опитът, които имам в системата, експертизата, която притежавам, да се справим с предизвикателствата“, каза новоназначеният Георги Чергов.

Вътрешният министър коментира още и изказване на предшественика си Иван Демерджиев, който в свое интервю попита „Кой кадрува в МВР“.

„Категорично заявявам, че в МВР няма чистка. Министърът на МВР има правомощия да избере екипа си. Той публично ми постави въпроса кой кадрува МВР и искам да му отговоря: В МВР кадрува единствено министъра, ако по негово време имало друг човек, това се е негов проблем“, отсече Стоянов. Той отрече да се махат шефове на полицейски дирекции заради предстоящите местни избори.

Калин Стоянов съобщи още, че жандармерия и полиция са завардили Цалапица заради провеждането на следствен експеримент.