0

И ндия е важен партньор на България в Азиатско-тихоокеанския регион. Това заяви шефът на Народното събрание Росен Желязков на срещата си вицепрезидента и председател на Горната камара на парламента на Индия Джагдийп Дханкхар. Желязков изрази готовността на страната ни да положи усилия за задълбочаване на партньорството ни в различни сфери.

НС

Председателят на НС определи срещата си с Дханкхар като интересна. Той поясни, че целта на визитата е да се възстановят отношенията с Индия, които последните години са останали на заден план. „Това е част от нашата азиатска обиколка. Ролята на Азия следващите години ще нараства неумоверно и ще бъде един от основните геополитически и геоикономически играчи в световния ред“, коментира след разговора Желязков.

НС

Набелязали са и няколко теми за сътрудничество. Първата – подписване на споразумение за програма за образование и култура. На второ място е програмата за сътрудничество в науката и технологиите. Подписи под нея трябва да се положат до края на годината. Целта на всичко това е да се създаде възможности за насърчаване на инвестициите. Наред с това Индия търси от нас и подкрепа за редица техни инициативи – проекта за соларен алианс и програма за устойчива на бедствия и кризи инфраструктура.

Именно затова ще разговаря с вицепремиерът и външен министър Мария Габриел при нейното посещение в Индия като част от процеса „Ресина“ да обсъдят тези теми. Индия търси от нас и подкрепа за кандидатурата им за Съвета по сигурността в ООН през 2018-2029 година. България реципрочно ще направи същото, въпреки че нашето членство е далеч – едва през 2038-2039 г. „Подкрепа от приятели се търсят и когато е рано“, каза Желязков и уточни, че става дума не само за инвестиции на индийски компании у нас , но и обратното. Той уточни, че третият по големи интернет провайдър в Индия е българска компания, която доставя интернет на 1 млн. домакинства. „Това е пътят за нови пазари“, каза Желязков.

НС

Той уточни, че в България индийските компании инвестират в сферата на новите технологии, производството на компоненти за автомобили, стоманени изделия и други. Желязков подари на Дханкхар копие на ритон от тракийското сребърно съкровище от Брегово, на който е изобразен кон. Оригиналът се намира в София. Копие от него може да се види в Русенския исторически музей. Ритоните пречиствали ритуалната смес от вино и вода, правили я свещена. Изображенията на ритоните също са свещени – компилация от невидимия и видим свят. След това Желязков проведе среща с шефа н а Долната камара на индийския парламент Ом Бирла. В сградата на парламента той и водената от него делегация се поклониха пред паметника на Матхатма Ганди. Ритуалът се изразява с подхвърлянето на цветчета пред паметника.

НС