0

Д епутатите направиха ротация в ръководството на Комисията по правни въпроси на Народното събрание (НС). Заместник-председателят на правната комисия Анна Александрова (ГЕРБ-СДС) беше избрана за неин председател, а сегашният председател Стою Стоев („Продължаваме промяната - Демократична България“) беше освободен от поста и избран за заместник-председател на комисията.

Решението беше взето със 116 гласа „за“, двама бяха против, а 51 се въздържаха. В подкрепа на ротацията гласуваха 57 депутати от ГЕРБ-СДС, 38 от „Продължаваме промяната - Демократична България“ и 21 от ДПС. Против бяха един от ПП-ДБ и един от „Възраждане“. При гласуването се въздържаха един народен представител от ПП-ДБ, 30 от „Възраждане“ и 20 от „БСП за България“.  

Проекторешението за промяна в ръководството на правната комисия е внесено от Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

В началото на дебата Георги Свиленски („БСП за България“) коментира, че се дължи обяснение на българските граждани и на народните представители какво се случва в управляващата коалиция. Когато сменяме председателя на правна комисия, значи ли, че ще сменим и председателя на парламента, добави той. Свиленски попита дали имат някакви други договорки, както и какво се е случило в Самоковския манастир. Депутатът отбеляза, че не са минали шест месеца с мандата, с който беше избран председателя на правната комисия, не са минали и девет месеца. Според Свиленски „дължат обяснение на българските граждани защо на третия месец се сменя председателят на правна комисия“ – заради несвършена работа, заради някакви други мотиви или някакви задкулисни договорки.

Тошко Йорданов („Има такъв народ“) каза, че „уговорката им беше публично обявена пред българското общество, че те на три месеца ще се сменят, не на шест“. Той коментира, че не знае "в девичия манастир какво са се разбирали". Йорданов добави, че не знае „кабинетът на Алексей Петров“ какви решения взима, но определено бърка сроковете, които сами си поставят.

Атанас Атанасов (ПП-ДБ) каза, че тогава, когато беше договорено да бъде избран Росен Желязков за председател на НС, имаше такава договорка между мнозинството, което се формира, да има такава замяна между председателя на парламента и председателя на правната комисия. Впоследствие, когато се формира мнозинството, което подкрепи правителството "Денков", се получи нова договорка да се прави ротация при председателя на парламента и при министър-председателя, но тъй като ние сме поели ангажимент за това да бъде сменен председателят на правна комисия, днес ще подкрепим това предложение за решение, защото си изпълняваме ангажиментите, обясни Атанасов.

Атанас Атанасов коментира, че не може да разбере от БСП какво искат - да има редовно избрано правителство и парламентът да работи, или искат да продължи служебната власт на Радев. Да ви кажа кога беше фактор Алексей Петров - той беше фактор, когато беше правителството на Сергей Станишев, когато създадохте ДАНС и го назначихте за съветник на Петко Сертов и управляваше ДАНС, каза още Атанасов.

Корнелия Нинова се обърна към Атанасов, като каза, че освен дилемата "редовно правителство Борисов - Петков или служебното правителство на Румен Радев" има и трети път. БСП ще се бори срещу модела на управление, който винаги се мести там, където е властта. Тя посочи, че БСП са за прозрачност, институции, правова държава, разговори тук, на открито, а БСП се бори с паралелната държава. Да ви приличам на Сергей Станишев - не го виждам Станишев тук, а вие сте тук. Тук няма хора от това обкръжение, защото БСП направи промяната вътре в себе си, коментира Нинова относно споменаването на Сергей Станишев.

Междувременно депутатите избраха Тома Биков (ГЕРБ-СДС) за председател на Комисията по културата и медиите. Той оглави комисията на мястото на Вежди Рашидов, който подаде оставка и беше освободен като народен представител.

Парламентът прие и решение за освобождаване на Димитър Бъчваров като член на Надзорния съвет на Агенцията за публичните предприятия и контрол, заради подадена от него оставка, събощи БТА.