0

Н ад 160 000 българи сливат празничните дни около Коледа и Нова година. Това заяви пред „Телеграф“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. За тях последният работен ден е бил на 23 декември, а първият ще е на 2 януари, колкото е ваканцията на учениците. По-младите, които нямат деца, прекарват почивните дни във вили и къщи за гости с компания от приятели. Семействата пък предпочитат СПА хотелите и планинските курорти. Драганов посочи, че най-много българи има на Пампорово, тъй като хотелите са на самите ски писти. След това се насочват към Боровец и Банско. Общо 280 000 нашенци пък ще пътуват в почивните дни около Нова година. За сравнение на Коледа на път са били 130 000.

Експерти посочиха, че обичайно по празниците много хора използват почивните дни за посещение на близки и приятели, както и зимна ваканция в страната и в чужбина. Към екзотични и топли дестинации пък се насочват около 6000 българи.

Свободни

Хотелите и къщите за гости у нас са пълни, но при по-щателно проучване все още може да се открие някоя незаета стая. Ресторантите, които не са запълнили капацитета си, пък предлагат куверти за петстепенно меню в Пампорово за 120 лева на човек. То включва салата, камембер с боровинки, плато с подбрани домашни мезета и селектирани сирена, а за основно е крехко свинско месо, печено на бавен огън в собствен сос, поднесено с ливански ориз с кедрови ядки. Също така има новогодишна питка с късмети, ядки, домашна торта с нутела и маскарпоне, плодове. За напитки са включени в цената 100 мл гроздова ракия, чаша бяло или червено вино и шампанско, безалкохолна напитка и вода.


За настроението на гостите ще се грижат DJ и има подготвена автентична фолклорна програма и томбола.

Навън

Зад граница пък има оферти за петзвездна Нова година в Турция. Цената е 355 лева за две нощувки със закуски и вечери, като едната е празнична. За тези, които предпочитат по-близките места, все още има оферти за Гърция. Цената е 255 лв. на човек за три нощувки със закуски в хотел на Кавала, а ако искате стаята ви да гледа към морето, трябва да доплатите 30 лева. Може да се резервира допълнително и празнична новогодишна вечеря в таверна с музикална програма и тристепено меню за 58 евро на човек. Има и паркинг, който струва 6 евро за 24 часа.

Малко над 500 лева пък струва отдих в Петрич за посрещане на новата година. В цената са включени три нощувки със закуски и вечери, ползване на басейни, парна баня и сауна.

Удрят туризма в Европа с нови такси

Седем дестинации в Европа, включително Обединеното кралство, въвеждат нови туристически такси или повишават съществуващите от началото на следващата година, съобщава „Травел нюз“. От 2024 г. столицата на Нидерландия ще има най-високия туристически данък в Европа, след като се взе решение той да се повиши до 12,5% от цената на хотелската стая. Обединеното кралство ще въведе нова система, за която посетителите ще трябва да платят такса от 7 евро. Освен това за Острова ще се изисква електронно разрешително за пътуване за посетителите от САЩ, Австралия, Канада и Европа.

Венеция ще налага дневна такса за посетителите. Испанският град Валенсия също обяви планове за въвеждане на туристическа такса за пътници, които ще отседнат в места за настаняване, като тя ще варира между 0,50 и 2 евро на вечер, взависимост от настаняването и нощувките.

И Барселона ще повиши туристическите данъци, които са въведени за посетителите от 2018 г. През април 2024 г. таксата ще бъде 3,2 евро, което е увеличение от 0,50 евро.
От януари 2024 г. туристите във френската столица ще плащат туристическа такса за посетители, отседнали в хотели или други алтернативи за настаняване, която е почти 200 процента по-висока от сегашната цена. Испанската столица също обмисля въвеждането на нов туристически данък през 2024 г., за да се бори с прекомерния туризъм.
Популярният португалски град Оляо ще таксува туристите по 2 евро на нощ между април и октомври, за посетители между ноември и март цената ще е 1 евро на нощувка такса.