0

З аплита се казусът с отстраняването на главния прокурор.

Ако ВСС освободи предсрочно Гешев, от президента зависи кога всъщност той ще бъде отстранен от поста. Това става ясно от коментарите на специалисти по конституционно право.

В хипотезата, при която ВСС отстрани Гешев, той може да продължи да изпълнява функциите си още дълго време. Всичко зависи от това, кога президентът ще подпише указ за освобождаването му. Той може да бъде подписан веднага или месец по-късно.

Причината е, че държавният глава има право на така нареченото „отлагателно вето“, припомня NOVA.

Процедурата по отстраняването на главния прокурор е идентична с тази при неговото назначаване. Според конституционалиста доц. Наталия Киселова това означава, че ако Висшият съдебен съвет прекрати предсрочно мандата на Гешев, следват ясно разписани стъпки.

„Висшият съдебен съвет трябва да направи предложение до държавния глава, който със свой указ да освободи, в случая предсрочно, г-н Гешев“, коментира тя.

Румен Радев обаче няма срок, в който да издаде указ за освобождаването на обвинител номер едно.

„Разбира се, възможно е и президентът да върне предложението за отстраняване за повторно прегласуване. Ако мнозинството от ВСС потвърди предложението си, тогава вече държавният глава ще бъде длъжен да издаде указ“, допълва Киселова.

Това означава, че дори Съветът да гласува „за“ прекратяване мандата на главния прокурор, процедурата по отстраняването му може да се проточи с месеци. Според адвокати има значение и с точно колко гласа хипотетично Гешев би бил отстранен.

Според отменения вече стар закон, са се изисквали 17 гласа, а по новия - 13. Ако решението се вземе с 13 гласа минимум, но с по-малко от 17, това може да изправи пред опасност стабилността на решението. Законът именно в тази част е атакуван от главния прокурор пред Конституционния съд, уточнява Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки”.

Според адвокат Георгиев, в случай че КС допусне оспорването на Гешев, държавният глава може да забави подписването на указа за освобождаването му, докато производството не приключи.

Ако все пак указът бъде подписан и мандатът на Гешев - прекратен, един от неговите заместници ще трябва да изпълнява задълженията му, докато не бъде избран нов главен прокурор.

Изборът на нов обвинител номер едно трябва да се открие в рамките на пленума на ВСС, като преди гласуване бъдат представени и изслушани кандидатите, уточнява доц. Киселова.