0

А втомобилът на всеки български гражданин може да се превърне в депутатска кола срещу скромната сума от 10 лева, показа проверка на „Телеграф“. Срещу десетачка може да се сдобием със стикер с герб и национален трикольор, който гордо да поставим на предното панорамно стъкло на колата си. 

Такава лепенка се мъдреше на предния джам на мерцедес, управляван от прочулата се с уменията си зад волана едрогърда мадама Мис Джигит. След видео, което силиконката сама пусна как юрка возило за 200 бона със 156 км/ч по магистрала „Тракия“, лепенката допълнително скандализира обществото. Оказа се, че стикерът е фалшив, а такива изобилстват в онлайн сайтовете за продажби на всевъзможни стоки, както и се предлагат из фейсбук групи, показва проверка на вестника. 

Пропуск 

Идеята да си го лепнеш е, че при проверка на пътя контролните органите на КАТ, ТОЛ и други служби могат да се респектират и така да се мине метър. Най-популярни се оказаха точно лепенките пропуск за Народното събрание или по-точно за паркинга му. Такива масово се използват, като на тях пише „Пропуск за лични автомобили“. От Народното събрание официално оповестиха, че пропуските на личните автомобили на депутатите важат само за спиране на паркинга на парламента. На тях има обозначен пореден номер, име и фамилия на народния представител и номер на автомобила. Стикер на служебен автомобил от гаража на парламента пък е със сериен номер, на който отговаря регистрационната табела на колата. 

Инвалиди 

Мостра може да се вземе от всеки, който минава пеша покрай спрените коли на депутатите, заснеме с телефона си стикера и го даде във фирма, която отпечатва такива изделия. Оказа се, че снимка може да се изпрати и онлайн, а лепенката пристига до дни по куриер. Втори по популярност са сините картончета, които се използват за паркиране на места за инвалиди. Причината е, че много „бдителни граждани“ снимат и качват във Фейсбук лимузини, които са спрели на инвалидно място в мола. Фалшиво синьо картонче с инвалидна количка обаче спасява от „бдителните граждани“. Също така може да се паркира на места в синя и зелена зона. Само че, внимание! В София системата разпознава номера на автомобила дали се води на инвалид и може да ви заскобят. Но за Пловдив, Варна и други провинциални градове със зони за паркиране такова картонче помага на тарикатите. 

Гардове 

Сред най-търсените са и на държавните силови структури. Тук номер 1 са лепенките с лъва и надпис „Национална полиция“, такива с логото на МВР, ГДБОП и различните синдикални организации, както и на международната полицейска организация IPA. Като топъл хляб се продават и стикери на ДАНС, прокуратурата, Главна дирекция „Охрана“, "Съдебна охрана" и т.н. Търсени за респект са също лепенки на охранителни фирми от различните СОТ структури. Въпреки че нямат същия ефект, на онлайн пазара вървят доста добре и лепенки на някогашните мутренски организации от годините на прехода. Номер 1 тук са лепенките „ВИС 2“, които държат ръст почти колкото стикерите на МВР, което е учудващо за 2024 година, но е факт. 

Премахват всички стикери със закон

Депутатите имат намерение да направят законодателни промени, с които ще се забрани поставянето на всякакви лепенки по автомобила. Включително в историята ще отидат стикерите за Гражданска отговорност и технически преглед, научи „Телеграф“. Пръв изчезва този за Гражданска отговорност, съобщиха депутати от ресорната парламентарна комисия, която предстои скоро да гледа на второ четене промени в Закона за движението по пътищата. 

В промените на нормативната база ще бъде записано, че всякакви стикери, които не са въведени със закон, трябва моментално да изчезнат от стъклата на автомобилите. Това обхваща например всички стикери, създадени чрез заповеди и наредби на институции, сред които министерства, държавни предприятия и общини. Няма да може да се лепят също сълзливи етикетчета като „Бебе в колата“, „Жена звяр зад волана“, „Не карам пил“, „Паркирам, както мога“, „Бакшиш не е град в Китай“ и тям подобни, на каквито сме се нагледали по пътищата на България.