0

Г рупа от протестиращи и представители на партия "Възраждане" посрещнаха със скандирания гостите на събитието "България в еврозоната - предимства и възможности".

Протестиращите бяха не повече от 50-има, като исканията им бяха свързани със запазване на българския лев като национална валута. Между скандиранията им се чуваха обиди към експертите и участниците във форума.

Лидерът на партията Костадин Костадинов и още няколко депутати от парламентарната група влязоха в залата и започнаха да репликират част от лекторите, включително и представителя на МВФ Алфред Камер.

Управителят на БНБ Димитър Радев обаче запази самообладание и продължи да води панела с участието още на заместник-управителя на Хърватската национална банка Михаел Фауленд, председателя на УС на Народната банка на Словения Бонстян Васле и директора финансови пазари на Нидерландската национална банка Ерд Хубен.

От "Възраждане" настояха разговорът да се води на български, но искането им не бе прието, тъй като, с изключение на Димитър Радев, всички участници бяха чужденци.

След възникналото напрежение Костадин Костадинов напусна залата, а на тръгване даде изявление пред журналисти. В него той отново настоя, че България трябва да запази лева за национална валута. 

"Тук сме ясно и категорично да кажем, че не желаем подобни опити за саботиране на гражданското мнение да се случват на гърба на българската държава. Тук има хора, които представляват държавата и европейски институции, а същевременно се представя като частно мероприятие. От друга страан ще бъде отразено като становище на България. Оказа се, че има липсващ списък с гости, а има и частна охрана, НСО и полиция", посочи лидерът на "Възраждане". 

Искаме референдум, защото българите не желаят унищожаване на лева и ни тласкат към гражданска война", заяви още Костадинов.