1

С викнали сме да приемаме Югозапада като един от изоставащите в икономическо отношение региони в страната. Ако доскоро основно зимният курорт Банско дърпаше напред Пиринския край, то на икономическата карта стъпва смело и съседната община Разлог. Много бързо планинският град успя да преодолее щетите от ковид пандемията и да излезе по-силен и от тази криза, и от кризата, предизвикана от войната в Украйна. За разлика от почти всички други общини в България на Разлог не се налага да търси инвеститори. Напротив. Тук инвестиционният интерес е толкова голям, че местното управление е принудено да прецизира потенциалните си партньори, за да се реализират проекти, които носят висока добавена стойност - откриване на нови работни места и по-високи възнаграждения.

Преди години община Разлог тръгна с малки стъпки да развива най-вече туризма, тъй като тук има уникални природни дадености. Градът се намира между планините Рила, Пирин и Родопите, а истинското богатство са минералните извори, чийто дебит е втори след този на Велинград. Днес обаче инвеститорският бум дърпа общината напред. И далеч не става въпрос само за туризма, но и за леката и хранително-вкусовата промишленост, дървопреработвателната индустрия и земеделието.

Само за последните две години тук са инвестирани стотици милиони левове. Община Разлог не спира да издава разрешителни за Подробни устройствени планове за нови комплекси за отдих и релакс на гости от страната и чужбина. В момента частен инвеститор превръща минералния плаж в СПА селото Баня в уникален балнеологичен център. Само сградите ще са разположени върху 4500 квадратни метра, а общата площ на терена е 9 декара. Огромен интерес проявяват бизнесмени и към местността Бетоловото, където има модерен голф център. Преди време имаше застой в развитието на този район, но сега край голф комплекса и в него се строят и предстои да се вдигнат над 100 къщи. За над 30 къщи за гости върху 100 декара земя в село Баня всеки момент ще се издаде строително разрешение. Пак там в момента текат строителни дейности за изграждането на водно-рехабилитационен център за деца. Инвестицията е за над 5 милиона лева, а мястото ще предлага не само лечебни процедури, но и много атракциони за малчуганите. Между 70 и 80 са издадените разрешителни за ползване на минерална вода в курортното селище.

Минералната вода в село Елешница също буди интереса на инвеститорите. Бизнесмен закупи 250 декара частни имоти, за да ги превърне в съвременен и уютен жилищен и туристически комплекс. А вложените средства ще са между 50 и 60 милиона лева. В село Бачево пък се инвестира непрекъснато в подобряване на условията в конните бази, които са емблема на населеното място. Село Добърско пък привлича туристи от страната и чужбина с вековната си църква „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат” от 1614 година. Селата Годлево, Горно Драглище и Долно Драглище също посрещат гости отблизо и далеч със своите уникални празници и кулинарни рецепти от миналото.

„Инвеститорският интерес към нашата община е главозамайващ. Налага се много сериозно да пресяваме всяко едно предложение на нашите партньори. За нас вече е важно не просто да идват инвеститори, а да привличаме проекти, които да гарантират и развитието на региона, и трайна заетост и високи заплати на работещите”, коментира кметът Венцислав Гърменов. Заместникът му Иван Гюров е категоричен, че след 10 години Разлог ще бъде най-богатото населено място извън големите градове в страната. Това със сигурност ще стане факт, защото местното управление има ясна визия за бъдещето на общината, знае как трябва да се развива тя и какви хоризонти да „гони”, за да се случи всичко това. Екипът на кмета Гърменов е наясно, че трябва да работи на бързи обороти, за да отговори на потребностите на бизнеса. А те са ясни - добра инфраструктура, прозрачност и компетеннтност в работата на Общинска администрация и взаимно доверие.

„Нашите условия към бизнеса са напълно ясни и предвидими. Спазваме правилото да не се вдигат много високи сгради. За обществените постройки височината е до 10 метра, а за вилните зони е до 7 метра. Плътността на застрояване е не повече от 30%-40%. Целта ни е не позволим никъде в населените места презастрояване. Следим за спазването на всички параметри по строителството, за да няма отклонение в нормите. Отскоро въведохме ред дори и в цветовата гама на постройките, които се вдигат, за съответните населени места и вилни зони”, казва още кметът Гърменов.

Кметският екип е наясно, че от особено значение за всеки инвеститор е състоянието на инфраструктурата. Затова непрекъснато се ремонтират и асфалтират улици в общинския център и селата. Наливат се средства в подмяна на водопроводи и канализация. Строят се нови спортни и детски площадки. Приоритет за кмета Венцислав Гърменов е изграждането на паркове в населените места. Нова зона за отдих върху 40 декара земя ще има скоро в град Разлог, тя ще е в местността Саровица. Ще се обособят свободни зони за групови занимания, пикник и спорт, различни атракциони за деца и възрастни с максимално запазена естествена среда.

Всичко това гарантира, че до 10 години община Разлог наистина ще се превърне в един от икономическите лидери на Пиринско. Очакванията са, че заедно с Банско ще окажат положително влияние и върху останалите общини в региона. И Пиринският край след няколко години няма да е на опашката по средна работна заплата. Поне за община Разлог това е сигурно.

Бизнесът: Община Разлог наваксва бързо с изграждането на инфраструктурата

Тук се чувстваме спокойни и работим на пълни обороти. Много е важно, че имаме добър диалог със сегашния кмет Венцислав Гърменов и екипа му. Общинската управа непрекъснато инвестира в подобряване на инфраструктурата, което за нас е от огромно значение. Това твърдят представители на бизнеса в община Разлог. Те признават, че не искат много от местната власт.

"Не търсим някаква помощ. Достатъчно е да не ни се пречи, за да върви нашата работа, а това пък дава добавена стойност за цялата наша община. Що се отнася до инфраструктурата - пътища, ток, вода, то община Разлог е много над средното ниво за страната, което е похвално. Чуждите ни партньори също се впечатляват от този факт", твърди Христо Дръдалов, който е управител и собственик на завод в село Баня. В предприятието работят 150 души и се произвеждат детайли и възли за автоматични прекъсвачи, както и нестандартна екипировка. Той е категоричен, че че община Разлог е на правилния път, а това гарантира интереса към района на още много инвеститори.