0

С тотачка за 9 км курс. Това е най-пресният рекорд на наглостта на нелегалните таксита по морето, които се готвят да вържат пореден летен сезон, като мамят наши и чужди туристи.

Варна и Северното Черноморие привличат през лятото хиляди туристи, които често стават жертва на недобросъвестни таксиметрови шофьори, работещи на принципа "ден година храни". Важно е да се внимава при използване на такси, като се обръща внимание дали таксиметровият автомобил има поставена тарифа на предното стъкло, бранд на фирма и работен номер, съветват от легалните фирми.

Брадва

Наскоро гостенка на Варна сподели своя неприятен опит, след като стана жертва на такси копърка. Туристката съобщи, че за разстоянието от 9 километра от центъра на града до курортния комплекс Св. св. Константин и Елена е платила 100 лв. Обичайно цената на този курс е около 20 лева. През последните години измамните таксиметрови шофьори, известни като копърки, работят под прикритието на легални такси компании. Те често използват фирмени автомобили и предлагат същите цени като регламентираните водачи. Веднъж подхлъзнали клиента, че е в редовен автомобил, те включват т.нар. помпи – устройства, които изкуствено увеличават разстоянието или времето на пътуване. Копчето на помпата е често прикрито на таблото, в мигач, къси-дълги светлини или контрол на музика или климатик. То най-често се включва при престой и помпа минути, тъй като манипулирането на изминатото разстояние по-лесно се засича при евентуална проверка на контролните органи.

Цени

Отскоро таксиметровите услуги във Варна са с нови минимални тарифи. Дневната минимална тарифа е увеличена на 1,30 лв. на километър, а нощната – на 1,50 лв. Това е значително повишение в сравнение с предишните тарифи, които бяха съответно 1,05 лв. и 1,15 лв. Максималните тарифи остават непроменени – дневната е 2 лв., а нощната – 3 лв. за километър пробег. Актуализацията на цените е мотивирана от увеличението на минималната работна заплата с 31% спрямо 2022 г. Допълнително се отчитат и нарастващите разходи за резервни части и по-високите цени за труд в автосервизите.

Мамят до средата на 2025 г.

Помпите ще останат технически възможни поне до средата на 2025 г. Причината е непрекъснатото отлагане на законови промени, с които ще се въведат умни таксиметрови апарати, които да пратят измамите в миналото. Еврорегламент вече изисква апаратите да засичат времето в началото на курса, а не само в края, както е сега. Това прави помпите неизползваеми, тъй като при проверка измамата лесно би лъснала заради отпечатаните времена върху касовия бон. По закон умните апарати трябваше да бъдат въведени от 8 юли 2022 г. Заради мудна администрация и липсващи технически спецификации за новите апарати обаче срокът бе неколкократно удължаван. Сега той е юли 2025 г., докогато се предполага, че всички таксита трябва да са се оборудвали с нова или модернизирана стара техника.