0

П аметникът на Съветската армия да бъде преместен в Димитровград. За това настояват в своя декларация общинските съветници в града.

Според местния парламент, мястото на този монумент е в изградения по времето на социализма град. Монументът ще бъде част от общ художествен и архитектурен ансамбъл, показващ произведенията на монументалното изкуство от епохата на социализма, се казва още в декларацията, която предстои да се разгледа на предстоящо заседание на Общинския съвет, съобщи БНТ.

"Голямата идея е освен Паметникът на Съветската армия да бъде преместен в Димитровград, е да бъде отворен Музей на социалистическото изкуство в града. Тази идея е родена непосредствено след 1989 година. В един период в реализирането й се бяха включили и покойният президент Желю Желев, Димитър Лулчев, Ренета Инджова, доц. Лозанов и други. Димитровград е най-живият паметник на архитектурата и културата по времето на социализма. Въпросът за рязкото му политизиране не би довело до добри резултати", смята Иван Евлогиев - общински съветник.

"В града ни има много големи паркове, където може да се постави Паметникът на Съветската армия, но той не трябва да остане сам и единствен, защото ще запази пропагандната си цел, а трябва да е част от цял Музей на социалистическото изкуство", отбеляза скулпторът Гроздан Грозев - председател на Комисия "Култура, вероизповедания и средства за масова информация".