0

Л ично Симеон Сакскобургготски дава съгласие в съседна Република Северна Македония да се създаде сдружение на българите в Охрид, което да носи името на неговия баща - Цар Борис III, пише БГНЕС

Това е второто дружество, което се създава в западната ни съседка през последната година, и в което участват само и единствено граждани на Република Северна Македония и които имат само македонско гражданство, но се чувстват като етнически българи.

На официалното откриване на първия културен център "Иван Михайлов" през април в Битоля присъстваха български политици от целия политически спектър, включително и вицепрезидента Илияна Йотова. На 4 юни входната врата на клуба беше опожарена от местния певец Ламбе Алабаковски. Той бе задържан за кратко, но бързо бе освободен. По-късно по време на антибългарски протести Алабаковски изгори договора за приятелство с България и този от Преспа, който сложи край на дългогодишния спор на РСМ с Гърция.

В писмото си до Сдружението в Охрид бившият български премиер благодари за инициативата това дружество да носи името на неговия баща, и допълва, че е трогнат от предложението и с удоволствие дава своето съгласие и своята подкрепа. В писмото си Сакскобургготски пише още, че е радостен да разбере, че млади хора като инициаторите на клуба имат желанието да се нагърбят с нелеката задача да съхраняват историческата памет.

Репортерът на БГНЕС подчертава, че писмото на Сакскобургготски е от миналата година, от 14 октомври 2021 г., и е учудващо, че година по-късно, след като Сдружението е официално регистрирано в Централния регистър, се повдига въпроса за неговото съществуване. Очевидно писмото се използва за подклаждане на антибългарски настроения.

И снощи около 50 души се събраха пред българската мисия в Скопие, и призоваха за прекратяване на диалога с България, макар двустранни преговори да не се водят.