0

Б ългария е на дъното не само по размер на пенсиите, но е и на опашката в ЕС по разходи за пенсии като дял от брутния вътрешен продукт. Това сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Разходите за пенсии в държавите от ЕС през 2021 г., за която са последните данни, възлизат средно на 12,9% от брутния вътрешен продукт.

Класация

В същото време в България този дял е едва 7,8%. Държавите от ЕС, които имат по-ниски разходи, се броят на пръстите на едната ръка.

Най-нисък е този показател в Ирландия. Там делът на разходите за пенсии спрямо БВП е едва 4,5%, като тенденцията в последните години е да спада. Предпоследна на опашката сред страните от ЕС е Малта, където показателят е 6,4%. Трета отзад напред  е Унгария със 7%, а след нея се нарежда Литва със 7,1%. Следва България, а веднага след това пък е Латвия със 7,9%.

Първи

Най-високи са разходите за пенсии в Гърция, където те възлизат на 16,4%. Почти толкова е показателят и в Италия – 16,3%. Със сравнително високи разходи за пенсии са още Австрия, Франция, Италия, Португалия и др. В тези държави делът на харчовете за пари за старост е над средноевропейското ниво.

У нас разходите за пенсии през годините до 2021-ва се задържат на приблизително едно и също ниво – около 7-8% от БВП. Съседните нам страни на Балканите, които не са част от ЕС, също не могат да се похвалят с висока стойност на този показател. В Турция например разходите за пенсии са едва 6% от БВП на тази държава. Подобно е положението и в Албания, където стойността на показателя е 6,8 на сто. В Черна гора разходите за пенсии са 8,5%, а шампион е Сърбия с 9,5%.