0

П ромените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се създава Механизъм за разследване на главния прокурор, вече са обнародвани в Държавен вестник. Това на практика означава, че Иван Гешев може да бъде освободен от поста си с най-малко 13 гласа, информира БГНЕС.

В понеделник Висшият съдебен съвет ще решава дали да разглежда заедно двете искания.

Промените бяха приети миналия петък (26 май) и предвиждат специален съдия да разследва главния прокурор, както и намаляването на изискуемото мнозинство за отстраняването на главния прокурор.

Според досега действащите разпоредби главният прокурор може да бъде отстранен със 17 гласа. Депутати намалиха това мнозинство на 13 гласа. Последните дискусии и гласуване в съдебния съвет, пред който има две висящи процедури за отстраняване на Гешев, показват, че има толкова плюс един-два гласа.

По-рано през деня съдебният съвет обсъди в отсъствието на главния прокурор, който е в отпуск, но и служебно ангажиран едновременно, първото искане за неговото отстраняване. То е внесено от шестима членове на прокурорската колегия, които твърдят, че Гешев е уронил престижа на съдебната власт с действията си покрай разследването на взрива до автомобила му от 1 май.

Главният прокурор вече даде заявка, че ще сезира Конституционния съд за промените. Това вероятно ще блокира процедурите за неговото отстраняване до произнасянето на съда за текстовете.