0

1475 трудови злополуки са регистрирани през първото полугодие, сочи статистиката на Националния осигурителен институт.

455 от инцидентите на работното място са се случили с представителки на нежния пол.

Трудовите злополуки са коствали живота на 39 души, от които две жени.

Заради инцидентите през първото полугодие са били изгубени общо 81 570 календарни работни дни.

Сектори

Търговията на дребно е секторът с най-много трудови злополуки – 156 на брой. На второ място по опасност е сухопътният транспорт със 124 инцидента. Рисковано е да се работи и в сектор Държавно управление, където са отчетени 110 трудови злополуки. Това обаче не означава, че работата на чиновниците е сред най-рисковите. В сектор Държавно управление влизат големи и важни предприятия като БДЖ, Национална компания „Железопътна инфраструктура“, НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, държавни ТЕЦ и много други подобни.

Индустрията и строителството логично влизат сред най-рисковите сектори за инциденти на работното място. Опасни обаче се оказват и такива сектори като образование със 72 трудови злополуки за полугодието и хуманно здравеопазване с 69 инцидента.

Най-безопасното място за работа си остава офисът. В сектори като юридически и счетоводни дейности, консултантски услуги и т.н. трудовите злополуки са по една-две за половин година.

Последният тежък инцидент на работното място е от вчера. 31-годишен работник на строеж на нова сграда в Бургас почина след токов удар. Установява се дали става въпрос за грешка на работника или причината е друга.