0

Н ад 560 са нарушенията за седмица в новия тунел „Железница”. Те са засечени с камерите на Пътна полиция.

Основните нарушения са свързани със скоростта, но има и други. Шофьор е засечен да кара назад в тунела. Пред властите водачът обяснил, че причината е в навигацията му, която му казала да обърне посоката, обясни Георги Бучков от Пътна полиция.

Други трима водачи си позволили да спрат в тунела.

Ограничението на скоростта е 80 км/ч, а за нарушителите следят над 100 камери, монтирани в 2-километровия тунел.

Има светлинна сигнализация и знаци, които трябва да се спазват от шофьорите. Масово обаче правилата се нарушават, въпреки че патрул на "Пътна полиция" дежури непрекъснато през деня и нощта на изхода на тунела в посока Гърция. Освен че не се спазва скоростта, камерите засекли и драстични случаи, при които коли спират вътре в тунела и пътниците излизат навън.

Кметът на Симитли Апостол Апостолов също станал свидетел на неразумно поведение от страна на шофьори в тунел "Железница".

"Карам си днес в тунела, а зад мен се образувала колона. Натискат клаксоните, бибиткат ми да карам по-бързо, но аз продължавам с 80 км/ч. За съжаление записите от камерите в тунела все още не могат да се ползват от полицията за съставяне на актове на нарушителите", каза Апостолов.

Най-дългият шосеен тунел у нас е оборудван с всички системи за безопасност, енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, електронна система за контрол на достъпа и т.н.

Между тръбите има четири напречни връзки за пешеходци и още две за автомобили, по които ще могат да минават линейки, пожарни и други специализирани машини. В случай на пътен инцидент или затваряне на една от тръбите ще се използват за безопасно извеждане на пътниците.