0

Р одителите на приетите деца в ясли и детски градини в София могат да ги запишат от понеделник.

В петък беше обявено класирането, като за поредна година над 10 хиляди ще са децата, които остават без място в общинските детски заведения.

Близо 24 000 са кандидатствалите тази година. Около 11 200 са приетите на първо класиране, остават около 3000 свободни места.

"Приетите на първо класиране деца трябва да бъдат записани до 23 май в съответното детско заведение. Родителите представят един набор от документи като свидетелство за раждане, документи за самоличност на двамата родители, като не е нужно да присъстват двамата родители при записването, служебна бележка от местоработата на родителите, копие от трудова книжка и други документи", обясни пред БНТ Яна Генова, зам.-кмет на СО, направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности".

Следващото класиране е до 23 май, като до края на лятото има още две класирания - на 7 юни и в края на юли, а след това има т. нар. текущи класирания, за които не трябва да се кандидатства отново, тъй като системата пази вече направените заявки от родителите.

"Изключително важно е родителите да представят документите, които са посочени в генерираното в системата заявление. Има някои от критериите, които родителите сами посочват в системата и някой път се объркват. Например, критерият за самоосигуряващо се лице е различен от този за родител на трудов договор. Просто предоставят документите, които удостоверяват трудовия им статус", каза Антонина Кенова, активист за качествена и иновативна образователна система.

При подготовката за второ класиране, в системата ще има 1 час, в който ще се покажат свободни места, като това няма да са тези, които са останали незаети от първо класиране, но и такива на отказали се родители.