0

С амо за първите три месеца на годината 326 деца са били откарани в болница след препиване и прием на наркотици. Голям процент от тях са постъпили в лечебни заведения в страната след детски дискотеки, които се провеждат от 18 до 22 ч.  

Това провокира „Телеграф“ да направи проверка по скандалния проблем, който от години съществува, но в последните месеци ескалира. „Ситуацията с тези детски дискотеки става все по-сериозна. Може да има смъртен случай. Освен че се предлагат алкохол и райски газ на децата, но и се тъпчат по 350 души в зали с капацитет от 200. Влизаме, правим акции, но те продължават“, разказаха от МВР пред „Телеграф“. Учителят по история Александър Александров, който е известен с гражданската си позиция и ангажираност и с младежи, прави проверки на няколко детски дискотеки, заяви, че е станал свидетел на брутални сцени, които са заснети с камера и ще бъдат предоставени на органите на реда. Някои от момчетата му пък са заплашвани, а на един от тях дори се разпространявала снимката по баровете, „за да го бият, ако го видят вътре“. 

Остро

Данните на Националния център по обществено здраве сочат, че по-голям проблем при децата е алкохолът. Още по-страшно е, че броят на хлапетата до 15 г. и тези до 18 г., които са приети в болница препили, е почти равен. Цифрите за първото тримесечие са следните – 93 малчугани до 15 г.  и 133 (от 16 до 18 г.) са били хоспитализирани с остра интоксикация. Данните са за цяла България. Заради предозиране с дрога 15 деца до 15-годишна възраст и 32 от 16 до 18 г. са били вкарвани в лечебници. За миналата 2023 г. от националния център са отчели, че 561 малчугани и 528 непълнолетни са пострадали от тежко препиване.

Белезници

Само преди по-малко от месец в София се проведе акция на полицията по време на детско парти, за което имало сигнал, че се дават алкохол и райски газ на ученици. Били арестувани собственикът на заведението и управителят. Преспали 24 часа в ареста, след което излезли на свобода. Полицията им наложила актове за продажба на алкохол на непълнолетни, за допускане на малолетни без придружител и т.н., но всички те се обжалват в момента в съда. Стойността само на една от административните санкции е 4000 лв. Общо с останалите сумата възлиза на над 50 000 лв. „Собствениците твърдят, че децата идват и си носят скришно пиене, както и че не им продават райски газ. Щом влезем, охраната подава сигнал и веднага се крие всякакъв алкохол. Уиски и водка се сервират в чаши за кока-кола, за да не се види“, разказаха полицаи. По думите им на маси, където имало цели спиртни напитки, седели по двама 19-20-годишни и така оправдавали наличието на градусови напитки. След акцията за две от децата били извикани линейки, защото припаднали от препиване. Третото пък колабирало в районното пред родителите си и извикали трета спешна кола, която да го откара в болница.

Фрапантно

„Проблемът се разраства из цялата страна, това не се случва само в София, а и в другите градове. Пращах младежите около мен да влизат и да снимат, защото аз ще изглеждам подозрително. По кадрите се виждат страшни неща. Аз обаче станах свидетел на фрапантните гледки. Видях как две момичета се въргалят по земята, после лежат. Едното, което изглеждаше на 15-16 г., беше хванато от охраната за краката. Изнесоха я и я сложиха от другата страна на улицата на бордюра, за да не е на тяхна територия. Сложиха я пред военно-апелативна прокуратура“, разказа учителят по история Александров. После дошла линейка и полиция. По думите му децата са пускани в детските дискотеки, без да им се гледат личните карти, а само срещу 20 лв. вход. „Собствениците казват, че това е частно парти, не продават алкохол, частен рожден ден, за да се измъкнат“, допълни той. 

На въпрос подозира ли, че на тези детски партита може да се продава и дрога, учителят по история отговори: „Абсолютно подозираме, но това трудно би могло да се заснеме заради естеството на самата дейност. Това вече е работа на полицията“.  

Родителят само на едно хлапе от 200 знаел къде е

При една от последните проверки на МВР в детска дискотека се оказало, че родителят само на едно хлапе знаел точно къде е то. „Имаше два случая на препили и дрогирани момчета и момичета. Викнахме две линейки, които ги откараха в болница. Започнахме да прибираме непълнолетни и малолетни и да викаме родителите им. Оказа се, че хората масово мислят, че децата им са на съвсем други места. Повечето били заведени от техни приятелчета инцидентно. Лъгали, че са по площадки, по кафенета, но не казват как са се озовали на детското парти“, разказаха полицаи. Интересното е, че сигналите, подадени в МВР от родители срещу продажбата на алкохол на малчугани на подобни партита, се броят на пръстите на двете ръце за първите 6 месеца на годината.