0

Т ази седмица изтребители F-16 бяха разположени в България и Полша, с което те се намират на множество места в Източна Европа и в относителна близост до Украйна, която току-що започна да получава свои собствени F-16. Това се казва в статия, публикувана от специализираното издание „Air and Space forces magazine”.

Шест F-16 от 138-то изтребително крило на Националната въздушна гвардия на Оклахома пристигнаха в авиобаза Ласк, Полша, на 16 юли, а шест F-16 от 31-во изтребително крило в италианската авиобаза Авиано, се приземиха в българската авиобаза Безмер същия ден.

Изтребителите F-16 от Оклахома са в Полша като част от ротационен отряд на 52-ра оперативна група - през 2011 г. Вашингтон и Варшава подписаха споразумение за установяване на постоянен отряд на американски самолети в Полша, предимно F-16 и C-130.

Последното разгръщане е „отдавна планирано двустранно обучение между военновъздушните сили на САЩ и Полша за подобряване на партньорската оперативна съвместимост, поддържане на съвместната готовност и запазване на способността за бързо реагиране, която е от съществено значение за гарантиране на мира и стабилността в региона“, се посочва в съобщение на Военновъздушните сили на САЩ в Европа.

Ласк се намира на около 200 мили от границата на Полша с Украйна и е домакин на постоянна ротация на изтребители на ВВС на САЩ от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Съвсем наскоро четири F-35 от RAF Lakenheath, Великобритания, бяха разположени там през април като част от мисията на НАТО за охрана на въздушното пространство.

F-16 от Авиано се намират в България за учението „Тракийска пепелянка“, което се провежда два пъти годишно в балканската държава. В него ще участват и сили от Румъния, Гърция, Хърватия и Италия. България трябва да получи собствени F-16 през 2025 г., като закупи най-новите самолети Блок 70 от „Локхийд Мартин“, а учението ще даде на изтребителите от съветската епоха шанс да се интегрират и да работят с F-16.

Безмер се намира на по-малко от 250 мили от Южна Украйна и близо до Черно море.

През последните няколко години американските военновъздушни сили увеличиха присъствието си в Източна Европа и източния фланг на НАТО, като охраняват въздушното пространство от руски навлизания, докато войната в Украйна продължава. Други места за разполагане включват Румъния и Естония.

Междувременно страни от региона като Полша и България се стремят да модернизират своите военновъздушни сили с нови изтребители. Докато България купува 16 самолета F-16, Полша купува F-35. Норвегия, Нидерландия и Белгия са обещали на Украйна F-16 и също са в процес на закупуване на F-35.

На неотдавнашната среща на върха на НАТО във Вашингтон официални лица обявиха, че доставките на F-16 за Украйна са в ход и украинците ще започнат да ги използват оперативно това лято, предаде БГНЕС.