0

Х арманли се вдига на бунт срещу бежанците.

За 18.00 часа в града е насрочен протест с искане да се закрие бежанският лагер в града, който е най-големият център за настаняване на имигранти в страната.

В момента там са настанени около 600 души - това е 30% от капацитета на лагера, казаха от Гражданския инициативен комитет, организатор на протеста. 

В града се чуват различни мнения относно лагера и бежанците, информира БНР.

Местният общински съвет е отхвърлил искането на Гражданския инициативен комитет за провеждане на референдум за затварянето на лагера, тъй като това е от компетенцията на държавата. 

Мигрантите от бежанския лагер в Харманли не щат да работят, не ги устройвали БГ заплатите

Председателят на съвета Ангел Цанков обясни, че е започнала друга подписка:

"Заедно с инициативния комитет организираме на територията на Харманли, която да има легитимност за представяне пред правителството и Европейския парламент". 

По-рано днес пред Народното събрание вътрешният министър в оставка Калин Стоянов отчете тройно намаление в броя на хората, опитали се незаконно да влязат у нас през границата с Турция, спрямо миналата година. 

От януари насам пресечените опити за незаконно преминаване са близо 6 хиляди, докато за същия период през 2023 г. те са били над 18 хиляди. 189 души са върнати от други европейски страни в България по силата на Дъблинския регламент между 1 януари и 5 март, съобщи още Калин Стоянов, а други 140 по споразуменията за реадмисия.