3

Г ей парадът тази година се пада точно на Черешова задушница.

Идващата събота ще бъде тежък ден за столичната полиция и жандармерия. Те трябва да обезпечат реда и сигурността на трите събития - София Прайд, „Шествие за семейството“ и Черешова задушница.

Концерт

Фокусът на София Прайд 2024 ще бъде ролята на ЛГБТИ+ хората в България за развитието на българското общество. Кампанията “България е и нашият дом” и тази година ще покаже ценностите и хората, които ни обединяват, а не разделят. Така на 22 юни сцената на София Прайд 2024 на площад “Княз Александър I Батенберг” ще посрещне една от легендите на българската поп музика – Ирина Флорин.

Ирина Флорин

 Ирина Флорин
Булфото

Украинският музикален талант Орфи също ще бъде част от концерта на София Прайд, който се провежда за 17-и път.

В началото на годината участникът от „Гласът на България” стана обект на хомофобско нападение във Варна. Той обаче не се отказва от това да преследва музикалната си кариера в България. Попфолк певицата Лидия също ще участва в концерта. Младата изпълнителка е едно от най-нашумелите имена на българския попфолк и ще изпълни някои от най-големите си хитове. 

Опоненти

За четвърти път в същия ден ще се повежда и “Шествие за семейството”, събиращо поддръжниците на традиционните ценности.

Техният брой с всяка година се увеличаваше, като в събота се очаква участниците в него да надминат 10 000 души. „Юни не трябва да бъде месецът на прайдовете, както се опитва неолибералният режим да го налага. Ние казваме, че в България това е месецът на семейството. И следователно организираме в същия ден и „Шествието на семейството”, заяви организаторът на шествието Кристиян Шкварек. 

Раздор

Гей парадът отново разцепи и столичните общинари. ПП-ДБ-“Спаси София” излязоха с декларация в негова подкрепа, а войводите както винаги го осъдиха.

Бонев от "Спаси София"

 Бонев от "Спаси София"
Спаси София, БГНЕС

Над 400 000 лева ще струва само охраната на събитието, не пропусна да наблегне и на финансовата страна на въпроса общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

Карлос Контрера

 Карлос Контрера
NOVA

На сайта си във Фейсбук той твърди, че съзнателно за дата на провеждането на прайда е избрана Задушница, което според него е умишлена провокация и откровена гавра с паметта на покойниците. Засега от Светия синод, който всяка година излиза с изявление, осъждащо мероприятието, мълчат. Според запознати се очаква това обаче ще стане в следващите дни.