0

Б ългария е заплашена от воден или сух апокалипсис заради пропускане на факти за кризи в плановете за управление на речните басейни. За това алармира Димитър Куманов, главен съветник по проблемите на околната среда в Сдружение „Балканка“, пред „Телеграф“. В свое становище от сдружението отбелязват, че в плановете, в които са заложени инвестиции, липсват информация и мерки за редица водни кризи, потопи, пресъхнали реки, разбити водопроводи и прочие. След като не са изброени всички кризи, съответно не са набелязани и мерки за предотвратяването им.

Пропуски

В междинния преглед към плановете за управление на речните басейни са пропуснати редица съоръжения и проблеми с тях. Целта е да няма и съответни мерки срещу тях, обясняват от „Балканка“. От сдружението дават за пример, че има много проблемни канали на Националната електрическа компания, не са отразени кризите за питейна вода в Своге и Перник.

Не са отчетени нарушенията – при маловодие не се изпуска капка вода под водохващанията за вецовете. Няма ги задължителните рибни проходи. Пресушаване на реките предизвикват и водохващанията за много от малките вецове. В старите планове за управление на речните басейни имало мярка „забрана за гола сеч на 500 метра от воден обект, река“. В новите тази мярка е променена и вече се забранява голата сеч на 50 метра от водния обект, тоест сечта е разрешена по-близо до реката, обясни Куманов. Заради липса на оповестяване за изпускане на води под ВЕЦ – Кричим, се давят поне двама души в река Въча, съобщи Куманов.

Фотоволтаици

В новите планове за управление на речните басейни не е отбелязано въздействието на фотоволтаичните паркове върху водите като цяло. За да се построи фотоволтаичен парк, първо се изрива почвеният слой заедно с тревната и ниската храстовидна растителност, който задържа много вода при наводнение, изсичат се много дървета. Да не говорим, че след това земята се обработва с отровни химикали, за да не растат треви и храсти, отбелязва екологът в разпратеното до президента, правителството и парламента възражение на сдружението. Не е посочена и опасността от развитието на соларни инсталации в повърхностните водни обекти.