0

"Радваме се на все по-голяма екзотика – платформи за продажби непрекъснато продават стоки с негарантиран произход. Много често на тях дори няма етикети. Например, продават се вакуумирани козунаци с по-дълга трайност, които може да бъдат поръчани буквално до вашата врата. На тях въобще не пише нищо, а имат ясен подател." Тази информация огласи пред БНР д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна. По думите му, това се случва в Пловдивско и Пазарджишко и предстои сдружението да се обърне с казуса към Българската агенция по безопасност на храните.

По време на импровизираните проверки, с които сдружението упражнява граждански контрол в търговската мрежа, се вземат съвместно с БАБХ проби за изследване, обясни Андрей Велчев.

На много от преместваемите обекти работят лица без документи за такъв тип дейност. Тези практики продължават, посочи той относно продажбите на храни на открито, за нарушения при които сдружението алармира миналото лято.

Сдружението за достъпна и качествена храна настоява за конкретни законови промени. Едно от тях е системните нарушители да бъдат оповестявани, защото"тях не ги стряскат все по-големите глоби". И правната, и земеделската комисия в парламента все още не са приели представители на сдружението за среща, уточни Велчев и определи диалога с парламентаристите като "съвсем никакъв".

Българският гражданин има усещане за беззаконие и че никой не взема отношение към нищо, коментира Велчев. Според него потребителите са "на прага на търпимостта си, защото плащат все повече пари, а получават все по-ниско качество".