0

Н якои ще кажат - дежавю! Поне 6000 деца в София няма да бъдат приети в ясла или детска градина, установи проверка на в. „Телеграф“.

Недостигът е най-голям в София въпреки уверението на кметове, че в 15 района липсата на достатъчно места в първа група е преодолян.

СЛЕД УЧЕНИЦИТЕ: Извиняваме и децата в градините по семейни причини до 15 дни!

Въпреки че държавата изплаща компенсации, родителите настояват да се осигурят места за децата им. В Пловдив изплащат по 890 на малчуган, който не е приет. 

Места 

Столичната община обяви 13 102 свободни места за прием в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и подготвителните групи в общинските училища. Оказва се, че средната бройка на свободните места по районите е 100, в „Младост“, „Надежда“ - над 150. Сериозен контраст правят обявените едва 18 места в район „Витоша“, където Самостоятелна детска ясла 55 приема само 8 деца по общ критерий.

В район „Подуяне“ има ясли, които са обявили, че ще приемат по две деца. Ясно е, че отново ще има много хлапета, които ще останат извън забавачките и колкото нови сгради да се строят и разширяват съществуващи, проблемът не се решава, коментират гневни родители.

Обявиха броя на свободните места в яслите и детските градини в София

Въпреки това от общината посочват, че след приключило строителство в периода май 2023 г. - април 2024 г. са обявени 503 нови места в 20 нови групи на 5 детски градини. В тях вече са приети деца на текущи класирания и те посещават детска градина.

Свободните места на старта на кампанията през 2023 г. бяха 12 436. До 9 май 2024 г. родителите трябва да създадат или обновят профила на детето си в електронната система за кандидатстване. Първото класиране ще бъде на 10.05.2024 г. и ще се проведе под граждански контрол. 

Варна

105 са свободните места за прием в първа възрастова група и яслена група за учебната 2024/2025 година в черноморската ни столица. За район „Одесос“ има 1 свободно място в яслена група и 16 в първа група, за район „Приморски“ – 5 в яслена група и 30 в първа група, за район „Младост“ – 4 в яслена група и 24 в първа група, район „Вл. Варненчик“ – 8 в яслена група и 11 в първа група, в район „Аспарухово“ – 1 в яслена група и 7 в първа група, за кметство Тополи - 1 в яслена група и 1 в първа група, кметство Каменар - 1 в яслена група и 1 в първа група, и в кметствата Звездица и Константиново - по 1 свободно място в първа група.

Край на медицинските бележки, учениците извиняват отсъствията с амбулаторен лист

Във Варна през последните години няма проблеми с приема на хлапетата. През настоящата година няма нито едно подадено заявление по Наредбата за изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места, коментират от община Варна.

Русе

Заместник-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев заяви пред „Телеграф“, че в Русе няма неприети деца в задължителната предучилищна възраст от 4 до 7 години, дори има свободни места в някои детски градини като „Незабравка“, „Детелина“, „Пролет“.

„Проблемът при нас е, че част от родителите не желаят децата им да посещават градината по местоживеене, а предпочитат да ги водят в някоя, намираща се в централната градска част, защото примерно работата им е там. Затова към тези градини има повишен интерес и в тях няма свободни места“, коментира той.

Енчев посочи, че оказват съдействие и на семейства, които се завръщат от чужбина и са пожелали децата им да посещават детска градина в Русе.

Бургас

Свободните места за прием в детска ясла и градина общо на територията на община Бургас са 2400, като съответно за ясла са 900, а за детска градина – 1500.

ОФИЦИАЛНО: Разкъсват 15-те дни отсъствия на учениците

Кандидатстването ще започне на 10-и и ще продължи до 24 април. Според местните власти има достатъчно места в забавачките за всички желаещи. Най-голям е напливът за ОДЗ-тата в централна градска част. Родителите предпочитат тези забавачки, защото са по-близо до работните им места.

Кандидатстването стартира на 10 април чрез електронната система за прием.

Строителството – единственият вариант за справяне с липсата на места

Строителството на ясли и детски градини е единственият вариант за справяне с недостига на места. През 2024 г. продължава изграждането на 17 нови сгради в София. До края на 2024 г. се очаква да приключи изграждането на 13 от тях и след въвеждането им в експлоатация да бъдат разкрити 14 яслени и 47 градински групи с 1442 нови места.

Новите места са в 14 различни района на София, включително в районите с най-голям недостиг - „Витоша”, „Лозенец” и „Триадица”. В Русе обаче не се налага строителство на нови детски градини, защото има достатъчно места, увери заместник-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев. Същата е ситуацията и в други населени места в страната. 

*По темата работиха: Владимир Христовски, Добромир Радушев, Елена Анастасова, Жанета Йорданова