0

В ъв вторник, 18 юни, в 11:28 часа нови 2,8 по скалата на Рихтер отново изплашиха хората. Трусът е част от вторичната серия, започнала от основното земетресение с магнитуд 4,3 по Рихтер, станало в 20:24  на 17 юни с епицентър между летище Пловдив и Асеновград. Засега няма подадени сигнали за пострадали хора и нанесени материални щети. А във вторник в 14:32 часа лек трус с магнитуд 2,0 бе регистриран между Етрополе и Златица. Земетресението не е било усетено в близките населени места.

Експертът

„Телеграф“ се свърза със сеизмолога член-кореспондент Димчо Солаков. „Няма нищо необичайно в тези трусове. От време на време земните недра се освобождават от натрупаната енергия. Южна България е една сравнително  активна сеизмична зона. Тя се формира под влияние на сблъсъка на двете плочи - Анадолската и Средиземноморската. Но при нас ефектът е по-слаб, защото България е разположена встрани от тях. Така че не може да се очаква в обозримо бъдеще земетресение от размера на Чирпанското през 1928 г. Човечеството е безсилно срещу това природно бедствие, но се приспособява към него. В света има 10 мегаполиса, които са разположени в силно сеизмични зони. Достатъчно е да споменем съседния Истанбул, Токио, Сан Франциско, Мексико Сити. Така че хората да не се притесняват от затихващите трусове в района. 

ШОК И УЖАС: Силно земетресение удари Пловдив!

„Усетихме земетресението доста силно. Първо се чу силен шум, все едно голям камион минава под блока. Тъй като живея до натоварен булевард, не се притесних от първоначалния шум. Секунди по-късно разтресе силно. Не беше продължително, 15-20 секунди сякаш, но доста разлюля. Наистина се радвам, че няма пострадали и всичко мина с кратка уплаха“, описа ситуацията Елена Стефанова от Пловдив.

Трусът съвпадна с концерт на певеца Миро на Античния театър в града. „Благодаря ви, че бяхме заедно. Разместихме земните пластове“, написа Миро в Инстаграм под видеообръщение към феновете.

УЖАС БЕЗКРАЙ: 17 вторични труса в Пловдив

Областта

Земетресението е усетено на много места в Пловдивска област. „Ужасен шум под земята се чу. Къщата чак на вълни стана. Кучетата вън бяха полудели, едва ги укротих“, разказа Ани Димитрова от село Болярци.