0

Ч леновете на секциите извън Европейския съюз (ЕС) ще получат по-ниски надници в сравнение с колегите си, които са част от комисии в рамките на съюза. Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) за възнагражденията на СИК зад граница за вота на 9 юни. 

Причината се крие във факта, че в секциите, които се намират в държави от ЕС, ще може да се гласува и за двата вида вот – европейски и национален парламент. Това означава и двойно повече данни, които да бъдат обработени, както и значително повече преференции за кандидатските листи, които да се отчетат. 

Мисии 

За останалите държави бюлетина за евродепутати може да се пусне само в секциите в посолствата и консулствата. Извън дипломатическите ни мисии ще се гласува единствено за Народно събрание (НС). Това на практика означава, че в страни като Турция, Великобритания, САЩ, Канада и др., където има големи български общности, ще се гласува предимно за НС.

Така шеф на секция в чужбина, където ще можем да гласуваме и за ЕП, и за НС, ще получава 320 евро. За сравнение, неговият колега в секция, където вотът ще е само за национален парламент, ще вземе 250 евро, което е със 70 по-малко. Зам.-председателите и секретарите на първия вид СИК имат право на 290 евро, а вторите са с 225. Редовите членове на секциите в единия случай ще приберат 250 евро, а във втория с 55 евро по-малко, или точно 195 евро. 

Условия 

С друго свое решение ЦИК определи вида и размера на чувалите, в които се поставят книжата и бюлетините. За да не се бъркат, те ще са с различен цвят за двата вида вот, като за ЕП ще са бели, а за НС – черни. Те могат да побират до 25 килограма.

По традиция бюлетините за вота се доставят от печатницата на БНБ, в тази връзка ЦИК трябва да осъществява контрол над процеса. ЦИК може по всяко време да прави проверки във всеки от етапите, включително при предаването и транспортирането на бюлетините. Бюлетините са бели, изработени от плътна непрозрачна хартия, която не позволява да се разкрива тайната на вота, и с грамаж на хартията 120 гр/кв.м. 

ЦИК ще обяви резултатите в срок: И лицето на бюлетините с различен цвят

Освен гърба на бюлетините с различен цвят ще бъде и отпечатаният текст на лицевата страна. Това обясни пред БНТ зам.-шефът и говорител на ЦИК Росица Матева.

Целта е да не се затруднява избирателят, защото бюлетините ще бъдат почти еднакви. Матева увери, че ЦИК ще обяви в срок резултатите от вота 2 в 1. Повод за коментара й бе изказването на служебния премиер Димитър Главчев, че на изборите ще се обработват три пъти повече данни и това може да доведе до забавяне на резултатите. Матева призова всички участници в изборния процес да не внасят излишно напрежение. 

„Ние нямаме притеснения. Ще организираме така процеса, независимо че такива избори наистина – парламентарни с европейски, за първи път се провеждат заедно, ще се отчитат преференции и в двата вида избори, ще се обработват повече данни, но това е въпрос на организация", добави Матева. Вчера ЦИК трябваше да предостави за тестване и машините за гласуване с инсталирания софтуер. 

Калин Стоянов: Без политическо заиграване с МВР

Ще вложим всички усилия да гарантираме на нашите съграждани свободно да упражнят правото си на глас. Това заяви вътрешният министър  Калин Стоянов в началото на национално съвещание на ръководния състав на ведомството за предстоящите избори.

Стоянов поясни, че досега има само 4 сигнала, като 2 от тях са за купуване на гласове. Към момента има създадени 6 предупредителни протокола, няма обаче образувани досъдебни производства. По думите на Стоянов още през април е започнала подготовката в МВР за изборите, като е създаден оперативен щаб.

От предходните избори има и т.нар. интерактивна карта на всички сигнали. Така те следят в реално време ситуацията. „МВР ще покаже, че е деполитизирана система и е единствено на българските граждани. Ще бъда безкомпромисен към евентуално политическо заиграване на каквото и да било ниво“, каза той.