0

Ч етвъртият по големина град в страната - Бургас вдига такса смет с 30%. Зам.-кметът по финансите Станимир Апостолов обясни, че решението е резултат от това, че от 14 години таксата не е била променяна. Той обясни, че разходите по план-сметката за чистота нарастват по-бързо от приходите.

По негови думи на едно жилище се падат по 15 лева увеличение, а за тези в централната градска част и местата с по-скъпи имоти - 30 лв. Апостолов посочи, че бизнесът плаща най-висока такса смет. И допълни, че увеличението ще позволи да се запази качеството на работа, предаде NOVA.

През 2025 година се очаква да бъде въведена нова методика за формиране на такса битови отпадъци. Тя ще е на принципа "замърсителят плаща повече. На територията на Община Бургас текущата събираемост на таксата за битови отпадъци е 80%. По план-сметка за 2024 г. са предвидени близо 34 млн. лв.

Скок на местните данъци и такси има и други населени места у нас. Анализатори изчисляват, че повишението варира между 16 и 500%. Засега непроменени остават таксите в София, Пловдив и Варна.