0

М ежду 330 и 400 лева е цената на пакета за зелено училище през тази пролет, показа проверка на „Телеграф“. Тази сума е за хотели с 2 или 3 звезди и включва транспорт, нощувки, закуски, обяд и вечеря. Цената на предлаганите пакети е с около 50 лева, или 17% по-висока спрямо таксите преди три години. Например в момента тридневна ваканция във Велинград в хотел с басейн и изхранване в началото на месец май струва 335 лева на човек. Преди три години за подобна екскурзия, но в Сандански, цената беше 286 лева. В тези суми обаче не влизат джобни за децата, които са им необходими за посещение на музеи, атракции и други образователни забавления за учениците. Организаторите на екскурзиите обикновено предварително обявяват входните такси за музеи, както и възможности и цени за посещения на атракции. Те са в рамките между 1 и 10 лева на обект, а в екскурзията са включени няколко, за които са необходими допълнително общо около 40 лева. Реално общо сумата за едно дете с всички разходи набъбва до 450 - 500 лева. 

Интерес 

В столицата обикновено половината от учениците от един клас се включват в екскурзиите, като обикновено се настаняват по двама или трима в стая по преценка на учителите, които пътуват с тях.  

В Пиринския край малко ученици ще отидат на зелено училище  през ваканцията. За последните 15-20 дни са подадени не повече от 2-3 заявки за такива пътувания, уточниха от регионалния инспекторат на образованието в Благоевград. По-често се правят екскурзии за по 2-3 дни до интересни населени места, където има много исторически, архитектурни и природни забележителности. Една от най-предпочитаните дестинации е Велико Търново. „Моето впечатление е, че напоследък се правят по-кратки пътувания, някои дори са в нашия регион. Възможно е причината да е в по-скъпите цени на транспорта и услугите като цяло”, заяви началникът на РУО  Ивайло Златанов. 


Михаил Спасов е директор на едно от най-елитните училища в Благоевград - Трето основно училище „Димитър Талев”, и изтъква икономическата причина за отлива от пътуванията за зелено училище. Защото има родители, които нямат финансова възможност да поемат разходите. 

Условия 

„За да пътува един клас, е нужно поне 2/3 от родителите да са съгласни. Няма как да пуснем на екскурзия или зелено училище 5 или 10 деца. По-предпочитани напоследък са екскурзиите с образователна цел, в които могат да се видят интересни паметници, а не толкова престоят на учениците сред природата”, каза Михаил Спасов. Поскъпването на живота е повод и за намалените като време пътувания и престоя в хотелите на учениците. Вече предложенията са за 2 или 3 дни, а не като преди за 6-7 дни. 

Цени 

Средно около стотачка на ден излиза „зелено училище“ или пролетен лагер за бургаските ученици. В цената освен нощувка са включени закуска, обяд и вечеря на блок маса, както и разходите за транспорт. Стандартен 7-дневен лагер в 4-звезден хотел на планина излиза на родителите между 600 и 700 лева. За база с повече екстри и лукс цената скача поне с една стотачка. Сметката за едноседмичен лагер е непосилна за повечето семейства, затова и училищата в Бургас организират масово 4-дневни ваканции. За четири нощувки цената е между 330 и 380 лева в хотел с 3 или 4 звезди. 

„За пролетната ваканция ни предложиха три оферти и ние избрахме най-евтината - 330 лв. за 4 нощувки с три хранения дневно в непретенциозен комплекс в Банско“, разказа родител на петокласник от морския град. 

Еднодневни, двудневни или тридневни екскурзии се предлагат най-често на учениците в Русе през пролетната ваканция от 8 до 17 април, показа репортерска проверка на „Телеграф“. Местата за посещение са различни, но най-често са Пампорово, Банско и другаде, където има природни и културни забележителности, обясниха от русенска туристическа фирма, която от години организира ученически пътувания. 

Смесват класовете на децата, които не пътуват 

Децата, които откажат да пътуват, задължително ходят на училище.

 Децата, които откажат да пътуват, задължително ходят на училище.

Децата, които не пътуват на зелено училище, не могат да останат вкъщи. Те са задължени да ходят на училище. Заради това са пренасочени да карат часове с връстниците си от другите паралелки. „Първоначално бяхме решили дъщеря ми да не ходи на зелено училище. После обаче се оказа, че трябва да учи с друга паралелка. А точно там имаше деца, с които тя не се разбира. Тя много се притесни и затова впоследствие нямахме голям избор и я пуснахме да пътува“, обясни майка на четвъртокласничка от столично училище. 

Децата се учат на ориентация и катерене през ваканцията 

Ориентация по компас, катерене в планината, опъване на палатка и още много други важни и практически техники могат да изучат децата, които се включват в т. нар. скаутски училища. Обикновено те се провеждат по време на училищните ваканции, както са ски училищата. В програмата са включени и посещения на пещери, музеи и дори кратко пътешествие с влак. Предлагат се такива с нощувки и без преспиване. Цената за четири дни ваканция с включена програма и транспорт е около 300 лева.   

По темата работиха: Елена Иванова, Елена Анастасова, Жанета Йорданова, Владимир Симеонов