0

П олицията предприема специални мерки заради абитуриентските балове. Мария Ботева от Пътна полиция припомни, че подаването през прозорците на автомобилите, излизането от купето по време на движение, както и претоварването с повече хора е нарушение на Закона за движение по пътищата и се наказва с глоба между 20 и 50 лева.

Вече са проведени срещи с директори, уточнени са маршрути за придвижване. Всички областни дирекции на МВР са получили писма, а екипите на пътната и охранителната полиция ще са ангажирани със спазването на реда по време на баловете.

Основаната цел на полицията е да с гарантира безопасността на всички пътуващи, посочи Мария Ботева. Тя посъветва родителите да проведат една приятелска беседа с децата си и да им обяснят, че животът е по-важен от всичко останало.

Ботева каза, че за миналата година са настъпили 6 ПТП-та с превозни средства, шофирани от абитуриенти, като от тях 3 са на територията на Областна дирекция на МВР Силистра, а останалите във Варна, Видин и Хасково.

„От тях ранените са четири човека, от които трима абитуриенти. През миналата година са взети повече от 570 мерки от органите на МВР като в 145 от случаите са съставени протоколи за полицейско предупреждение за нарушаване на обществения ред от страна на нарушителите абитуриенти, съставени са повече от 70 акта и повече от 170 фиша на абитуриенти”, припомни Мария Ботева.