0

„Царят няма да връща пари на държавата, защото не е получил нито стотинка обезщетение от нея въпреки решението на Съда за правата на човека в Страсбург от 2021 г.". Това каза пред „Телеграф“ Явор Кирилов, секретар на Симеон Сакскобургготски, след като стана ясно, че Софийският окръжен съд призна България за собственик на горите от делото за „царската реституция “. Според съдебното решение той и сестра му Мария Луиза ще трябва да върнат на държавата и обезщетението, което възлиза на 1 635 875 евро.  

Припомняме, че в края на миналата седмица след 10-годишна битка Софийският окръжен съд призна България за собственик на 66 недвижими имота, които са гори и земи от горския фонд в Рила планина от около 16 хил. дка.

Бракониери

Царят не само не е получил стотинка от обезщетението от държавата, която не изпълни решението на съда в Страсбург, но заради мораториума не може да се грижи и за горите, коментира Явор Кирилов. Понеже не се стопанисват, в горите са нахлули бракониери, които секат безогледно, пълно е с паднали и изсъхнали дървета, които никой не почиства и лесовете се съсипват заради това, става ясно от думите на царския секретар.

Страсбург

Припомняме, че в Страсбург бе представена експертиза, според която печалбата, която царят и сестра му биха могли да получат от дърводобив за периода от 18 декември 2009 г. до 19 октомври 2018 г., би била 2 054 319 лв. Мораториумът засяга всички царски имоти, които бяха върнати на Сакскорургготски и семейството му след падането на комунистическия режим.

Имотите са отнети от наследниците на Борис III през 1946 г., когато царското семейство е изгонено от страната. През 1998 г. бившият главен прокурор Иван Татарчев преразгледа конфискационния закон от 1947 г. и той бе отменен.

Симеон и Мария Луиза вероятно ще обжалват решението на първоинстанционния съд по делото за горите в Рила, коментираха пред „Телеграф“ източници, близки до царското семейство.

Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита отбелязаха 62 г. от сватбата си в неделя. Явор Кирилов припомни, че ритуалите са били граждански, православен и католически.