0

К рай на тротинетките. Нарочна наредба регулира употребата им.

Лица под 14 години няма да имат право да ги карат. Първа е забраната в Сандански - лица под 14 години без право да управляват електрически тротинетки.
Предложението направиха група съветници и то получи  одобрение по време на заседание на постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедание в ОбС, информира Struma.com.

Електрическите тротинетки ще могат да се движат по велосипедна инфраструктура в Сандански, гласи още в допълнената и изменена наредба за организацията на безопасността на движението и безопасността на водачите на превозни средства на територията на общината.

Максималната скорост на движение, която ще бъде позволена е 15 км в час, както и че всяко едно подобно превозно средство трябва да бъде с изправни спирачки, електрически звънец и да не използва друга звукова сигнализация.

Трябва да има устройство за излъчване на бяла и жълта светлина отпред и устройство за излъчване на червена светлина отзад, гласи новата наредба. Водачът трябва да бъде екипиран с каска”, каза председателят на комисията Ивелин Терзийски и допълни, че досега не са постъпили предложения и възражения от страна на граждани и институции.