0

О громна дупка с дълбочина най-малко 23 метра се отвори в частен имот в кв. Устово в Смолян, създавайки риск за инциденти с хора или нови пропадания на терена. Това посочват от инициативния комитет „За Устово“, който сигнализира за проблема община Смолян, областната администрация и други институции.

От инициативния комитет цитират коментари по случая на геолог и спелеолог, извършили оглед на пропадналия терен. Вследствие на пропадането се е образувала каверна с дълбочина най-малко 23 метра, установена от инж. Андрей Тахчийски – геолог,  и  Марин Господинов – спелеолог.

Според специалистите, проблемът е сериозен и трябва да се направи пълно обследване на района, за да се предотвратят потенциални инциденти с хора, заяви Елена Павлова, председател на инициативния комитет „За Устово“, цитирана от БТА. В писмото до институциите се посочва, че става дума за новообразувала се карстова пещера, чийто отвор е с площ от 6 кв. м и постоянно се увеличава. Пропадналият участък е в имот на Димитър Илиев в местността „Пазлак“. Дупката е на 2 метра от пътя, в близост до къщи, а разположението на създадената карстова пещера е точно под тунелното съоръжение на главната пътна комуникация на Смолян, алармират от инициативния комитет. В писмото до институциите се представя заключение на цитираните експерти, че геоложките процеси в новосъздадената карстова пещера са активни. 

В отговор на сигнала, от Община Смолян заявиха, че са извършили оглед на място. Община Смолян ще поиска както експертна, така и финансова помощ за справяне с проблема от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, МОСВ и МРРБ, се посочва в официалния отговор от общинарите.

.

 .
БТА