0

З апочна приемът на документи за кандидатстване в редовната кампания на университетите. В повечето подаването става онлайн, като е запазена възможността да се подават и на място. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отвори системата за регистрация за класиране на кандидат-студентите. Те ще могат да подават кандидатури до 17.00 ч. на 3 юли 2023 г.

Такси

Таксата за участие в класирането е 30.00 лева. Първото класиране излиза на 10 юли, а второто - на 18 юли. Третото и окончателно класиране се обявява на 25 юли 2023 година, поясняват от университета. В УНСС също е достъпна опцията за онлайн подаване на документи. Независимо дали ще се явявате на изпит, или ще кандидатствате с оценки от ДЗИ, се дължи такса в размер на 60 лева. 50 лева пък трябва да платите за явяване в Техническия университет. За академичната 2023/2024 година кандидат-студентите могат да избират от над 37 специалности, две от които са нови - "Електронни информационни системи" и "Педагогика на обучението по математика, физика и информатика".

Медицинският университет в София приема документи до 4 юли. Таксата за обработка на документите е в размер на 50 лева. 80 лева струва явяването на един изпит, а на два – 120 лева. До 14 юли е срокът за подаване на документи във Военната академия „Георги С. Раковски“. Заявление за конкурс по документи за ОКС „бакалавър“ (срещу заплащане) пък е до 25 септември 2023 г. Подаване на заявление за явяване на конкурсен изпит за ОКС „магистър“ (държавна поръчка) е до 1 септември 2023 г., а за участие по документи - до 25 септември 2023 г.

В Националната спортна академия „В. Левски“ за ОКС „бакалавър“ документи се подават от 19 юни до 8 юли, а за ОКС „магистър“ от 4 септември до 23 октомври 2023 г. Към момента все още не са обявени таксите за явяване на изпит. От 19 юни до 23 се приемат кандидатури в Националната музикална академия, като това се случва изцяло онлайн, изпращайки по e-mail – снимани с телефон или сканирани цветно, така че да се вижда целият документ. И тук се дължи такса от 50 лева, ако кандидатът не се явява на изпит, в другия случай – таксите варират от 75 до 100 лева за всяко едно препитване.

В НАТФИЗ явяването струва 80 лева, но подаването на документи е от 21-25 август.

Предварителни изпити

Като трайна тенденция се наложиха предварителните кандидатстудентски изпити, които дават възможност на бъдещите студенти да изкарат по-висока оценка и така да си осигурят по-голяма възможност да влязат в желаната специалност.