0

С офийската градска прокуратура е предложила на главния прокурор да поиска имунитета на депутат от 49-ия парламент. От информацията става ясно, че това е Делян Добрев от ГЕРБ.

Градската прокуратура твърди, че докато е бил министър на енергетиката, Добрев не е упражнил контрол върху работата на Българския енергиен холдинг. И не е било уважено решението на парламента от 2012-а година за спиране на проекта „Белене”. Според прокуратурата това е довело до щета за над четири и половина милиона евро на дъщерната на Енергийния холдинг Национална електрическа компания.

Софийската градска прокуратура посочва, че Добрев е проявил „умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай“.

Добрев след поискания му имунитет: Саморазправата на Гешев започна с мен

Това е бутафория с цел политическа репресия. Имаше 20 страници мотиви защо няма престъпление, сега това същото нещо възобновяват, защото не могат да измислят друго. След 9 години възобновяват старата манджа, за да ме тормозят. Това идва след изказването на Гешев, че ще се саморазправи с "политическия боклук". Саморазправата започна с мен, прокуратурата е репресивен орган. Така депутатът от ГЕРБ Делян Добрев коментира по време на брифинг на партията искането на Софийската градска прокуратура главният прокурор да поиска имунитета му.

Въпреки това той бе категоричен, че не се притеснява, дори имунитетът му да бъде свален. "Кабинетът "Орешарски", за да тормози опозицията, образува това дело и то стоя на трупчета 9 години. Прокуратурата трябва да се реформира, иначе политиците ще бъдем подвластни на интересите ѝ или на главния прокурор. Всяко лято ме викат да давам показания от 2013 до 2022 г. Миналата година на 15 април получих постановлението за прекратяване на делото. Все още няма внесено искане за сваляне на моя имунитет", разкри той. И уточни, че в крайна сметка е възможно и да не бъде подадено искане за снемане на имунитета му.

От своя страна Даниел Митов посочи, че правосъдната реформа е превъзбудила страстите в прокуратурата. "Докато не приключи тя няма да подкрепим свалянето на имунитет на когото и да било от НС. Прокуратурата е обвинявана, че в момент на тежки политически решения връща дела на трупчета, за да им повлияе. Минал съм пред подобен натиск, знам какво е да се опитват да ти влияят на съвестта и политическите решения, това не бива да се позволява. Още повече когато става въпрос за измислени казуси, както е сега", подчерта той. 

Томислав Дончев заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи вземането на имунитети на депутати. "Това е опит да бъде разбито мнозинството в НС, което иска да проведе правосъдна реформа. Стартирахме разговора с цел да намерим широка подкрепа в парламента. Надявам се да няма персонален страх, днес е Делян, утре може да е всеки. Това е претопляне на случаи", коментира той.

Същевременно Деница Сачева определи казуса като опит за влияние с непочтени средства. "Някой се опитва да влияе на решенията на депутати с цел да не се проведе съдебна реформа, използват се дела на трупчета и вечни обвиняеми", заяви тя.