0

Д епутатите не успяха да си изберат председател на НС. Първото заседание на 50-ия парламент бе прекъснато, а с това се постави под въпрос и шансът за кабинет. Нов опит ще бъде направен днес от 10.00 ч. ГЕРБ-СДС бяха тези, които обвързаха вота за парламентарен шеф с формирането на правителство. За поста се бориха 4-ма души – Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от „Възраждане“, Силви Кирилов от ИТН и Илияна Матеева от „Величие“. Фаворит бе именно Назарян. Тя получи 114 гласа „за“, а при прегласуването – 116. Това я прати на балотаж с Петър Петров. И при него съотношението се запази почти същото и Назарян се размина с поста с 6 гласа. 

Послания 

Тома Биков от ГЕРБ-СДС поясни, че са готови на компромиси и на диалог. По думите му възможностите пред НС са две – или правителство на споделената отговорност с 4 г. мандат и широк кръг сили в управлението, или нови избори. Според ГЕРБ изборите са лош вариант, но са готови на този риск. Йордан Цонев от ДПС заяви, че българите не искат избори. Кризата според него минава през излъчване на стабилно правителство с хоризонт от 4 г. Той призова всички евроатлантически сили да се включат в съставянето на мнозинство. На свой ред ИТН и БСП се обявиха за експертен кабинет. „За да излезем от кризата, са нужни усилията на всички в тази зала“, каза Атанас Зафиров от БСП. Тошко Йорданов от ИТН изтъкна, че в това експертно правителство не трябва да има доминация само на една формация, защото всички са равни. „Всички сме с еднаква тежест, никой не може да поставя ултиматуми“, обясни Йорданов. На този фон ПП-ДБ увериха, че ще са опозиция, обвиниха ГЕРБ за падането на предходното правителство и ги призоваха да поемат отговорност за формирането на новото. Виктория Василева от „Величие“ цитира стих на Дамян Дамянов.

Отговорност 

Разнопосочните послания на по-малките партии ядосаха лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който разкритикува ИТН и ПП-ДБ. Той поясни, че няма да се откажат от номинацията на Назарян. И напомни, че Николай Денков е бил премиер заради отговорното поведение на ГЕРБ. Сега искат от ПП-ДБ същото. „Има безотговорна ПП, която иска да хвърли държавата в хаос“, каза Борисов. „Всички виждат как летим към избори“, заяви той и добави: „Без да има един широк формат, не може да направим коалиция“. По думите му най-стабилно би било управление от първите 3 сили, визирайки ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ, а останалите да дадат министри или само подкрепа. „Мисля, че всички партии трябва да се смирят. Надявам се да им дойде акълът“, заяви и лидерът на ДПС Делян Пеевски, който не вижда смисъл от нови избори. „Спасители на България не ни трябват“, убеден е той. По-късно дойде и отговор от ПП-ДБ. „Борисов да не прехвърля отговорността на другите партии. Те са първа сила“, каза Кирил Петков. „Мисля, че ГЕРБ са леко шизофренични. Плюха ни в продължение на 1 месец, че сме закарали държавата в криза, а сега искат от нас подкрепа“, оплака се Асен Василев.