0

О коло 15 000 лв. ще излезе портрет на Йосиф Сталин, Владимир Ленин, Георги Димитров, дело на големия български творец Владимир Димитров-Майстора. 

Творбата е пусната в може би най-важния търг за сезона – есенния аукцион на Artmark, който ще се проведе на 15 октомври в луксозен столичен хотел.

Почит 

Почитта на Владимир Димитров-Майстора към комунистическите лидери Йосиф Сталин, Владимир Ленин и Георги Димитров предлага изненадващо или може би носталгично изображение на един различен политически режим.

Почит към комунистическата партия (Йосиф Сталин, Владимир Ленин, Георги Димитров) от Владимир Димитров-Майстора

 Почит към комунистическата партия (Йосиф Сталин, Владимир Ленин, Георги Димитров) от Владимир Димитров-Майстора
Artmark

Произведението съответства на изискванията за културна ценност, съгласно експертно заключение за идентификация. Рисувано е с маслени бои върху картон 100x80 см. Снимките на лота са ориентировъчни и не са изчерпателни, тъй като не показват лота от всеки му ъгъл, но организаторите дават възможност на всеки да се запознае с платното отблизо. Първоначалната му цена е €4500-6500, като се очаква да се увеличи поне двойно.

Майстори 

Включвайки значими произведения на водещи майстори от академичната, модерната и следвоенната епоха и от утвърдените съвременни творци, събитието тази есен ще бъде водено от нежността на майстора импресионист Никола Танев, чрез неговия деликатен поглед към „Улица Гурко (Велико Търново)“ и жизнената и мощна „Разходка с шейна“ на стария майстор Ярослав Вешин.

Празничен ден от Дечко Узунов

 Празничен ден от Дечко Узунов
Artmark

В аукциона ще бъдат включени и произведения на изявени модерни художници, които определят критическите течения от първата половина на 20-и век като Елисавета Консулова-Вазова и Дечко Узунов, Николай Дюлгеров и Жорж Папазов, както и някои от най-известните имена на българския постмодернизъм, Генко Генков, Светлин Русев, Димитър Буюклийски-Мичи или Лика Янко. 

Нимфи от Ено Пиронков,  

 Нимфи от Ено Пиронков,  
Artmark