0

М едальонът с лика на император Марк Аврелий, открит у нас в края на миналата година, е струвал колкото 70 хляба. Това коментира директорът на Регионалния исторически музей - Велико Търново д-р Иван Църов пред „Телеграф“.

Той посочи, че артефактът може да се сравни с юбилейните монети, които се секат у нас. От едната страна на медальона е изобразен римският император Марк Аврелий Север, известен като Каракала, управлявал от 198-217 г. сл. Хр., а от другата се показва сцена от посещението на императора в Пергам през 214 г. сл. Хр., където той търси изцеление от гръко-римския бог на медицината Асклепий. По думите на д-р Църов в древността подобно пътуване на императора е било голямо събитие и тогава са се секли монети с изображения от посещенията му в различните места.

Находка

Ценната находка е открита с още артефакти, включително накити, монети и съдове от първата половина на III век в римско гробище до село Нова Върбовка, близо до Велико Търново. В единия от гробовете е било положено дете на 1-2 години, а в другия двама възрастни - жена на около 45-49 години и мъж, който е бил на около 50-60 години, когато е починал. В гроба на детето изследователите откриват няколко артефакта, включително чифт малки златни обеци, бижута от стъклени мъниста, керамичен съд, използван за съхранение на вино, и два стъклени съда, използвани за събиране на сълзите на опечалените. В гроба на мъжа и жената археолозите намират изящни златни обеци и висулка наред с други артефакти. Освен накитите много от артефактите са повредени от гризачи и предстои възстановяването им.

Отпечатък

В големия гроб е открит и отпечатък от кожена обувка, като кожа не е останала, но по цвета на пръстта археолозите установяват, че е била кожена. След като е установено, че погребенията са от римската епоха, археолозите Калин Чакъров, Недко Еленски и Михаела Томанова започват спешни разкопки в края на миналата година и се натъкват на тези артефакти, които влязоха дори в американските новини. С материал, озаглавен „Рядък медальон с лика на император е сред ценните находки, открити в римско гробище до село Нова Върбовка в България - страна в Балканския регион на Югоизточна Европа“, съобщава за откритието американското издание Neewsweek.