0

Д иректорът на НАСА Бил Нелсън е на посещение в България. Това съобщи в ефира на NOVA Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси.

„Визитата е първа по рода си. Утре заедно с Американското посолство, Атлантическият клуб организира лекция на Бил Нелсън в СУ. Местата в аулата се запълниха за отрицателно време”, заяви Гергана Паси.

Бил Нелсън

 Бил Нелсън
Getty Images

Тя коментира и геополитическата обстановка в света, както и приемането на нови членове в ЕС. 

Когато България се е борила за членството си в Съюза и НАТО, ситуацията е била различна от сега, обясни Паси. На настоящите кандидати, желанието им се сблъсква с по-трудната и изострена геополитическа среда в момента, както и с процеса на адаптиране на самия ЕС, обясни още тя.

Тя даде пример с Молдова.

„Днес в Молдова има референдум за членството в ЕС и НАТО, заедно с президентски избори. Всичко, което проследихме последните седмици, беше една много агресивна дезинформационна кампания, инспирирана от Русия. Проследени са траншове от по над 100 000 долара до банковите сметки на определени лица. Зaлогът е голям”, коментира Паси.

„Тези държави продължават да виждат присъединяването си към ЕС като път, по който да реформират себе си, но средата вече е много по-трудна. И в Молдова, и в Грузия можем да проследим един и същи конспект на пропагандната машина. Особено в Грузия първо виждаме, че има едни политически сили, в много голяма степен инспирирани от Русия”, коментира Паси.