0

О бщо 100 палта на стойност 35 000 лева с ДДС за висшия команден състав на военни формирования е поръчало Министерството на отбраната за командирите в Негушево.

Това се вижда от обявлението на институцията в регистъра за обществени поръчки. Срокът за изпълнение на поръчката е 24 месеца. 

От обявлението става ясно, че министерството е избрало дизайна на облеклата, като в момента търси изпълнител, който да ушие палтата. 

Модел 

Условието е палтото да е в черен цвят с подплата от вата. Дължината му трябва да е на 5 или 10 см над коляното, съобразено индивидуално с ръста на военните.

То трябва да има двуредно закопчаване с четири или пет копчета. За да се стабилизира закопчаването, трябва да има и пришито вътрешно контракопче.

Ръкавите на палтата трябва да са двушевни и да имат по 4 броя малки копчета, като тези за закопчаването.

Също така облеклата трябва да са с ревери на яката. От вътрешната част на палтата трябва да има бродирано лъвче, а на раменете - носач за пагони.

Материалът за изработка на облеклата трябва да е поне 80% вълна, а тежестта да е от 350 до 500 грама на квадратен метър. 

Условията към кандидатите е в последните три години да са изпълнявали сходни поръчки, тоест ушиване на облекло. 

Застраховка 

Министерството на отбраната също така е обявило обществена поръчка на стойност 85 000 лева без ДДС за сключване на  застраховка за злополука и медицински разходи.

Тя касае  военнослужещите и цивилните служители от МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, командировани в чужбина.

Срокът на застраховката трябва да е от деня на командироване на военния служител до неговото завръщане в страната.