0

Ф отограф на световното модно списание Vogue представя свои актови фотографии в Художествената галерия в Горна Оряховица.  Марко Беничи е от Палермо, Сицилия. Учил е фотография и архитектура в родния си град, а след това в Париж и Тулуза. Днес той е професионален фотограф на свободна практика. Творческите му възгледи се формират по време на неговото обучение. Изпитва любопитство и привличане към всичко различно и нестандартно в изкуството.

Мивки

В своята изложба той представя 30 актови снимки на красиви млади жени, поставени в необикновена обстановка. Полуголите женски тела са разположени в центъра на стари и изоставени сгради и помещения, без врати или със счупени прозорци и порутени стени. На някои от снимките на заден план се виждат изкъртени мивки, тоалетни чинии и вани за къпане. На други фотоси красивите млади дами са заснети легнали върху керемидени покриви или оглеждащи се в счупено, подпряно върху стената прашно огледало.

„Авторът акцентира върху контраста и противопоставянето на красивото често полуголо женско тяло и плът с неговата деликатност от една страна, и разрушената архитектурна действителност от друга. Фотографиите създават усещания за дистанцираност, уединение и изолация. Засилват усещането за умишленото търсене на самота“, обяснява кураторът на изложбата Деница Александрова.

Еротика

Позиралите за актовите фотографии са както моделки на свободна практика, така и обикновени жени и момичета, близки и приятелки на фотографа. Самият Марко Беничи е френски и италиански възпитаник авангардист. Има интерес към символиката на човешкото тяло. Изучава и използва светлината и контраста. Той дава нов поглед за това как може да бъде интерпретирано голото женско тяло така, че то да излъчва красива и фина еротика и естетика.