0

М ултипрофилен екип от няколко клиники в "Пирогов“ се пребори за живота и здравето на бременна жена от Дупница, а бебето й беше изродено по спешност в университетската болница, съобщиха от болничното заведение. 

29-годишната жена от Дупница търси помощ по спешност в "Пирогов“ в началото на месец септември т.г., тъй като има гноен фасциит, който не е излекуван. 

При посещението й в "Пирогов“ дежурните лекари установяват, че към момента жената има едно от най-честите усложнения на заболяването – сепсис. Усложняващ факт е, че жената е бременна в 36 гестационна седмица с второто си дете. Това налага тя да бъде оперирана по спешност, за да бъде спасен както нейния живот, така и този на бебето в утробата й. Незабавно завеждащият Отделение по оперативна гинекология д-р Людмил Джунков и изпълнителният директор на "Пирогов“ д-р Валентин Димитров се свързват с директора на "Майчин дом“ проф. Иван Костов. 



Осъществена е колаборация между пироговските специалисти от гнойно-септична хирургия, оперативна гинекология, реанимация и колегите им от неонатологията на "Майчин дом“. Лекарската комисия взема решение да се направи спешно цезарово сечение в интерес на майката и плода. Благодарение на навременните адекватни усилия в операционната, в която се борят за живота на майката, проплаква Виктор. Той е транспортиран незабавно в неонатологията на "Майчин дом“. 

Майка му пък е настанена в реанимацията на "Пирогов“, където е лекувана повече от 10 дни. Майката и бебето вече са заедно вкъщи. Те имат късмета да попаднат на д-р Людмил Джунков, д-р Валентин Димитров, проф. Иван Поромански, д-р Дениза Алексиева, проф. Стоян Миланов от "Пирогов“, както и на проф. Иван Костов и д-р Хитрова от "Майчин дом“.