0

Н адявам се до 2027 г., когато трябва да бъдат завършени всички проекти по направлението София – Пловдив, българските граждани да могат да пътуват нормално, комфортно и спокойно за по-малко от час разстоянието от 150 км.

Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Според него това ще допринесе много за подобряване на свързаността в България, за подобряване на условията за бизнес, повишаване на показателите за по-добра икономика и като цяло за по-модерен живот.

Гвоздейков инспектира работата и напредъка в строителството на жп линията Елин Пелин – Костенец в района на град Костенец. Министърът се запозна и със строителните дейности на един от тунелите по новото трасе, чието прокопаване приключи преди дни.

Тунелът е с дължина 579 м и е изпълнен по нов австрийски тунелен метод. Железопътният участък Елин Пелин - Костенец е част от проекта за модернизация на жп магистралата от София до Бургас. Стойността на целия проект от Елин Пелин до Костенец е 1,3 млрд. лв., а средствата са осигурени от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020.

Железопътният транспортът е с огромен потенциал в Европа и света, тъй като е един от най-екологичните транспорти, които тепърва ще търпят развитие, включително иновативно, отбеляза още министър Георги Гвоздейков. „Надяваме се в България да не изоставаме много от Европа и света. Приоритизиране този отрасъл и ще направим всичко възможно да няма забавяне на проектите“, посочи той.