0

С толичният общински съвет (СОС) ще направи седми опит за избор на председател на днешното си заседание. Точката е единствена в дневния ред на предстоящата сесия на общинарите. Срокът им за определяне на председател на градския парламент изтича на 13 февруари.

На предишното заседание на съвета на 11 януари общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера, посочи, че са в ход разговори, които дават надежда, че заедно с кмета на София Васил Терзиев може да се намери консенсус за това кой да бъде председател на съвета. По думите на Контрера 25 януари е подходяща дата, за да могат общинските съветници да имат две седмици, в които чрез разговори да намерят консенсус по темата. Направеното предложение за отмяна на заседанието беше гласувано с 56 гласа "за" и един - "въздържал се". 

На 15 януари председателят на БСП - София и на групата на социалистите Иван Таков заяви, че разговор за председател на СОС, без мнозинство по политики, е безполезен. Той участва в разговори за търсене на решение за преодоляване на кризата в СОС. На срещата, на която присъстваха кметът Васил Терзиев, представители на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София) (ПП-ДБ-СС), на "Синя София" и Карлос Контрера от ВМРО, от групата на "БСП за България" участваха още заместник-председателите ѝ Ваня Григорова и Диана Тонова, и секретарят Иван Пешев.

На разговорите предложението за ротационно председателство в СОС бе отхвърлено от повечето политическите сили, каза общинският съветник от "Синя София" Вили Лилков пред журналисти, след срещата. Нашите предложения, заедно с Карлос Контрера, са за избиране на временен председател до приемането на бюджета на столицата, посочи Лилков. 

Напрежението между политическите сили в СОС се повиши още повече, след като през миналата седмица кметът на София Васил Терзиев покани политическите групи в СОС на обсъждане на бюджета на Столичната община, предложен от неговия екип. Скоро след началото на срещата обаче столичният кмет напусна залата, защото от ГЕРБ-СДС не се съобразиха с молбата му да не я излъчват онлайн. Терзиев съобщи, че бюджетът ще бъде представен на публичното обсъждане. "Ако бягахме от това да споделяме информация, нямаше за първи път да бъдат публикувани всичките прилежащи таблици към бюджета, а не само два хвърчащи листа", каза Терзиев, който отказа да отговаря на въпросите на медиите в кулоарите на СОС, а само направи изявление.

От ГЕРБ-СДС реагираха, като заявиха, че напускането на кмета, инициирал срещата за бюджета, е "абсолютно безпрецедентно". При всичките декларации за публичност и прозрачност кметът Терзиев забрани излъчването на обсъжданията на бюджета, заяви общинският съветник Георги Георгиев. Той определи като скандално, че бюджетът е представен от Иван Матов, който ще бъде заместник-кмет на София, но още не е. "Това е фарс, Общината не е частна корпорация, затворена компания, а публична институция", каза Георгиев, цитиран от БТА.