0

В еликденското чистене тази година за средно жилище от 60 кв. м ни излиза колкото да си купим едно цяло агне. Това установи проверка на „Телеграф“ след преглед в сайтовете на фирми, които предлагат услугата. Базовата цена за такава площ е 300 лв., но тя може значително да скочи. Толкова излиза и агнешкото, купено от ферма, с тегло около 20 кг и малко отгоре, увери Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Разликата е, че тази пролет месото от обора не е поскъпнало спрямо 2023 г., при това го вземаш изчистено, с всички дреболии и прясно, каза браншовикът. Не така стоят нещата с цените на почистването, които спрямо миналата пролет са скочили двойно.

Причина

Основната причина за това е ръстът на минималната работна заплата според част от бизнеса. Според Георги Тоцев, който оперира на територията на столицата, цените са тръгнали стремително нагоре в началото на годината в резултат на инфлацията. Ние се опитваме да ги натискаме, защото не можем да си позволим да губим клиенти, но и ние трябва да печелим, коментира той. Марин Попов, управител в подобна компания, увери, че услугата за основно почистване на жилище от 60 квадрата струва между 390 и 400 лв. трета поредна година при тях. Те обаче работят основно в южните квартали на столицата, където стандартът е по-висок.

Минимално

Георги Тоцев, който е съсобственик във фирма, студент и е само на 23 г., но с немалък опит в бранша , заяви, че най-ниската стойност, при която ще влязат да чистят, е 70 лв. Във всички останали сайтове, които успяхме да прегледаме, като минимална база се посочват 100 лв. При преглед на повечето от ценоразписите ще установите, че само за тези пари насреща няма да получите почти нищо, докато миналото лято около 100-150 лв. струваше основно чистене, включително и пране на килим. Сега можете да разчитате евентуално на обезпрашаване и пране на няколко меки стола и евентуално кресло.

Някои от фирмите включват безплатен оглед, преди да формират крайната цена, но много са и тези, които искат поне 40 лв. При онлайн заявка често се изисква снимка за преценка на степента на замърсеност. „Ние правим договор с клиентите - каза Георги Тоцев, - което позволява рекламация, защото всички допускат грешки, но това обезпечава и нашата работа, допълни той.

Шкафчета

Вариантите са различни, важно е колко е мръсно и какво ще се почиства, единодушни са всички. Георги Тоцев даде примерна оферта за 60 кв. от 250 лв., която включва следните услуги. Обезпрашаване на под, таван, измиване на прозорци, огледала, санитарни помещения, домакински уреди, аспиратори, шкафове, които могат да бъдат почистени и отвътре, което допълнително оскъпява. Също така обезпрашаване на книги. Около 300 лв. струва подобна услуга, като вместо книги и шкафчета отвътре са включени матраци, мека мебел, но и почистване на аспиратори. На много места 300 лв. е почистването без измиване на прозорци, за което се заплаща допълнително и е не по-малко от 100 лв. и нагоре. За посочената квадратура цената може да достигне и до 800 лв., ако се включат всички екстри, плюс почистване на абажури, измиване на хладилник отвътре, контакти и пр., сочат ценоразписите на фирмите. Тоцев каза, че най-високата цена, която е постигал за чистене на жилище от 150 кв. м, е била 1600 лв.

Карта

Любопитно е да се научи, че вече могат да се намерят домашни помощници, които може да се заявят само онлайн, а плащането към тях се извършва изключително с дебитна или кредитна карта. Те са в общност, към която, за да ползваш услугите им, трябва да се абонираш, като първата вноска е над 100 лв., след това е от порядъка на 19 лв. месечно.

Можеш да следиш рейтинга им по отзивите и след това и ти да оставиш. От сайта призовават всеки да бъде честен в преценките си, защото това влияе на работата на всички по веригата. Домашните помощници обичайно поемат гладене, пране, чистене, пазаруване, поемане на пратки или изпращане към куриери. Те работят по 2 ч. Най-често за по 70 лв., но всеки има своя тарифа.

Обичайно това са хора, които са работили в чужбина и са с различен манталитет от познатия в България. Повечето обаче почти не се съгласяват да мият прозорци.

Българите от чужбина са по-отговорни

Българите, които са работили в чужбина, са по-отговорни и качествени работници според Георги Тоцев. Те са и представители на по-възрастно поколение с различна ценностна система от най-младите кандидати във фирмите според него. Много често по-кадърните работници не се пазарят за пари така, както такива, които нямат достатъчно опит. Според него наемен работник в този бизнес може да изкара и 2500 лв. месечно, включително със заплатата и бонусите, които получава като ваучери и пр. В много от фирмите обаче повечето от работниците са на минимална работна заплата и не получават нищо допълнително.

Мнозина наети са от ромски произход и сред тях има отлични работници. Георги Тоцев беше категоричен, че не влизат да чистят в дома на хора, които се държат обидно с работниците им.

Според него най-добри клиенти са рускоговорящите, следвани от българите, италианците оставят чисто след себе си, докато испанците са артистични, но по-немарливи към бита.