0

Б ойко Борисов призова партия ГЕРБ да даде последен шанс на коалиционното споразумение с ПП-ДБ, за да може България да има стабилно управление. 

Коалиционното споразумение бе представено от лидера на ГЕРБ на съвещание в НДК. Борисов уточни, че е обещал на ПП-ДБ да им изпрати готовия документ до 14:00 часа във вторник. 

“Партията ни е мила, но държавата е над всичко!”, заяви Борисов пред своите и продължи по същество. 

„В сглобки се научаствах, но като отговорна партия считам, че е редно да въведем ред. Нека опитаме да направим едно цялостно управление. Повече такива за 6,9 месеца - а да видим, а да се пробваме. Пробвахме се 9 месеца. Или правим нещо истинско, както жените обичат да казват - брак, или повече не става така", обяви лидерът на ГЕРБ. 

От текста на коалиционното споразумение пък става ясно, че ГЕРБ предлага след следващата ротация, планирана за декември 2024, мандатът да е не 9, а 15 месеца. Условието обаче е правителството да изкара пълен четири-годишен мандат. 

В документа четем още, че министър-председател и министър на външните работи за втория период от 9 месеца ще бъде Мария Габриел, а Николай Денков – заместник министър-председател и министър на образованието и науката. За следващия период от 15 месеца, министър-председател ще бъде кандидатът, предложен от коалиция ПП-ДБ, а кандидатът на коалицията ГЕРБ-СДС – заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 15 месеца, до приключване на четиригодишния мандат, министър-председател и министър на външните работи ще бъде кандидатът, предложен от коалицията ГЕРБ-СДС, а кандидатът на коалицията ПП-ДБ – заместник министър-председател и министър на образованието и науката. 

Борисов вече обяви, че при ротацията иска ПП-ДБ и ГЕРБ да поделят по равно министрите в кабинета. Сега това е отбелязано и в коалиционното споразумение.  “Отговорността за управлението на правителството е равно споделена между коалицията ГЕРБ-СДС и  коалицията ПП-ДБ. В случаите, в които едната коалиция има министър на съответното министерство, то другата коалиция има задължително заместник-министри”, гласи текстът.

В документа e оставена и вратичка и участие на ДПС във властта. От ГЕРБ предлагат при липса на конституционно мнозинство за избор на ръководители на регулаторите да стават с подкрепа от “останалите политически формации, с ясно изразена евроатлантическа ориентация и ценности".