0

Б езпрецедентен ръст на инцидентите с пешеходци в първите дни на годината. По данни на "Пътна полиция", само от началото на януари 10 пешеходци са загубили живота си. Голяма част от тях са нарушавали правилата за движение. Според анализите на полицията, обичайно загиналите при катастрофи шофьори са повече от пешеходците. Не и този път, информира БНТ.

Нарушенията са от неправилно пресичане до абсурдното движение по средата на пътното платно извън населено място.

БНТ

Голяма част от пострадалите или загинали пешеходци на практика са били невидими за шофьорите - движили са се в тъмните часове, облечени с черни дрехи по неосветени участъци. Те са предимно на възраст над 65 години.

От полицията апелират за внимателно поведение на пътя, съобразено с правилата и обстановката. Иначе от началото на година са регистрирани повече катастрофи с повече ранени. От МВР отчитат все по-голям брой санкционирани, но на практика социалните мрежи изобилстват от смущаващи кадри от видеорегистратори, които показват реална снимка на поведението на шофьорите по българските пътища.

В обедните часове на снежната събота екип на обществената медия застава на няколко метра от пешеходна пътека в София. Само за 10 минути близо 10 души нарушили правилата, без да се респектират от полицейски автомобил в близост.

"В повече от половината в случая са в условия пешеходецът да не се е движил правилно, да не е спазвал правилата за правилно движение. Имам предвид движение по средата на платното за движение, в конкретния случай на пътното платно, особено тези, които са извън населените места", каза Мария Ботева - "Пътна полиция", ГДНП.

През миналата година над 500 души са загинали при катастрофи у нас. Ако всички те живееха в едно населено място, то град приблизително с размерите на Маджарово щеше да бъде обезлюден, припомня медията.