0

Л ют скандал избухна в парламента, след като в пряк словесен сблъсък на тема енергетик влязоха съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев и Жечо Станков от ГЕРБ.

Екшънът се разигра в кулоарите на парламента пред очите на репортери и много включени камери. Двамата си размениха взаимни обвинения, а в спора се намесиха и депутати от „Възраждане“, които скочиха срещу затварянето на електроцентралите. Народните представители от партията на Костадин Костадинов обвиниха колегите си от „Продължаваме промяната“ за ликвидирането на централите.

Повод за скандала стана изказване на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който по време на брифинг, излъчван на живо в официалната му страница във Фейсбук, заяви, че ГЕРБ ще внесат проектозакон, с който ще поискат служебното правителство да преразгледа Плана за възстановяване и да преразгледат поетия ангажимент за затваряне на централите в Маришкия басейн.



"Докато е бил шеф на енергетиката, Асен Василев е нанесъл непоправими щети. Изходът е служебният кабинет да отвори наново Плана", призова Борисов.

"В първата си седмица като служебен финансов министър имахме разговор с Пеканов с ЕК и те казаха, че е договорено затваряне на въглищни мощности 1600 мегавата и 40% намаление на емисиите до 2026 г. Моят отговор беше, че с мой подпис това няма да се случи. То не се и случи през първия служебен кабинет. Като редовно правителство заварихме вече договорено затваряне на 1400 мегавата въглищни мощности", отвърна на упреците Асен Василев.