0

Н ов скандал тресе сглобката! Този път препъни камъкът е желанието на (не)коалиционните партньори от ПП-ДБ Николай Денков да стане министър на външните работи. Бойко Борисов обаче настоява Мария Габриел да продължи да ръководи външното ведомство и едновременно с това да бъде и премиер. Лидерът на ГЕРБ е категоричен, че не е готов за нови компромиси. 

“Ако не стигнем до някакъв консенсус и след като те поставят тази червена линия, аз не виждам как ще се стигне до ротацията. Категорично този пост може да събори сглобката”, призна Борисов в кулоарите на Партийния дом, където в момента заседава българския парламент. 

“Сътресение в сглобката няма, спорове много. Но поставянето на червени линии от страна на колегите, не помага за вземането на крайно решение. Изходът е Мария Габриел премиер и външен министър, а Николай Денков специален вицепремиер и министър на образованието", заяви той. 

Бойко Борисов коментира и думите на Кирил Петков, който по-рано се закани, че ако Денков не е министър на вътрешните работи, няма да има ротация. 

“В меморандума, който сме подписали, е ясно описано, че г-н Денков ще бъде вицепремиер и много добър министър на образованието. Сега те ни казват, че им трябва външно министерство, за да имат излаз в света. Денков ще е вицепремиер с особен статут, може да ходи с нея където иска”, заключи Борисов по темата. 

Бившият премиер поиска още в София да бъдат проведени нови избори за кмет. Според него вотът през есента е бил купен и манипулиран. 

"Този, който е избран за кмет, и първата политическа партия, правят мнозинства. Те показват импотентност и невъзможност. Месеци наред София е в хаос. Борят се само кой да е истинският кмет - Бонев или Терзиев. Истински се надявах да се направят някакви комисии, защото, ако това, което излезе от експертизите, е вярно, значи Терзиев не е кмет. Те са купили и манипулирали изборите", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ съобщи още, че има предложение за закупуване на нови електронни устройства, като тези в САЩ, за да се реши проблемът с флашките при машините.