0

О т Плевен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска министрите в кабинета да бъдат разделени по равно в отговор на меморандума, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България". 

“Щом нямат свян да искат 50:50 на регулаторите в меморандума, тогава и в Министерски съвет нека да бъде 50:50, в Митниците и НАП да бъде същото.  ако те имат финансите - ние трябва да имаме поне в агенциите 50:50. Областните управители - 50:50 и т.н. И ние ще ги продължим тези разговори. Като кажат това, ние ще отидем на втората част на меморандума - 50:50 всички министерства. Министър - зам.-министър!“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от Плевен, където откри регионалната академия на младежката организация.. 

Според него доверието в некоалицията е паднало до "ледена епоха". "Към този момент не съм оптимист, тактиката на ПП–ДБ е ясна. Запомнил съм всяка дума на Кирил Петков", посочи Борисов. 

„Кирил Петков е брилянтен стратег, знае как да принуди партньора му да ходи по неговата свирка. По един брилянтен начин ми взе всичко. Външно министерство не е рекламна агенция на някоя партия. Сега им давам те да мислят до понеделник, да върнем 9 месеца назад, защо нямаше такъв меморандум тогава, защо не разделихме тия министри? “, попита лидерът на ГЕРБ.

ГЕРБ има критики към правителството относно направеното за Украйна за двете години от началото на войната.

"Не са изпълнени няколко пакета за помощ, не са свършени основни неща, няма как да накарам депутатите на ГЕРБ да гласуват за такова правителство с министър като Тагарев. Изпълнен е само пакет от юни, а основната техника е изпратена през този месец. Пакетът ускоряване на обновяване на боеприпаси през ВМЗ, е изпълнен на 70%. Пакетът БТР-и не е използван. Тагарев посочи, че това не било негова отговорност", възмути се той.

Борисов изброи решенията, взети с цел помощ на воюващата страна през изминалата година. "Войната в Украйна е две години кръвопролития близо до нашата граница. Ужаси в Европа, икономически срив, рецесия, нищо добро за нашия континент. Днес темата е умишлено причинената смърт на Навални от режима на Путин, в онзи леден затвор. Всяко друго тълкувание ГЕРБ не приема. Нормален човек надали издържа там. Опозиционерът доброволно се върна в Русия, а беше затворен и умря", коментира той.