0

С едмицата, в която посрещаме астрономическото лято ще е преобладаващо слънчева и гореща с минимални смущения. Към Балканите ще се пренася топъл средиземноморски въздух, а усещането ще е за уморителна лятна жега.

В понеделник следобедната облачност над Югозападна България ще е гръмотевична с потенциал за кратки, временно интензивни валежи. Процесите ще се развиват предимно в планините – Западна и Централна Стара планина и масивите по западната ни граница и в Рило-Родопската област. Във вторник районите, където са възможни подобни процеси, ще са по-ограничени – отново в планините и на изолирани места в Североизтока.
 
Дневните температури до средата на седмицата ще достигат 33-34 градуса. На самия старт на астрономическото лято в четвъртък (20 юни) и в дните след това термометрите ще гонят стойности, близки до 40 градуса в някои обичайно горещи точки на България.

Времето ще остане относително сухо поне до 20 юни. Около старта на лятото има вероятност страната ни да попадне в активната зона на бърз студен атмосферен фронт с кратък гръмотевичен валеж в Дунавската равнина. След това, около 23-24 юни отново се очаква нахлуване на по-студени въздушни маси, с които динамиката в атмосферата отново ще се засили. Ранните прогнози допускат период на неустойчивост с гръмотевични процеси, кратки интензивни летни дъждове и висок риск от градушки. От запад на изток ще се понижат и дневните температури до по-поносими стойности.

Край морето времето ще е с по-малко смущения. Преобладаващо слънчево време с дневни температури до 30 градуса по южните брегове. Вероятност за локални кратки гръмотевични валежи има в периода 23-24 юни. Седмица напред морето ще е относително спокойно с вълни до метър по отрктите брегове в часовете привечер.